Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ŽUPANIJSKA VJEŽBA „POTRES 2011“

DUGO SELO
Piše: Damir Marenić

Pierce CAFS. /klikni na fotić/

U vježbi, u koju je uključeno oko 160 sudionika, osim vatrogasaca sudjelovali su Gorska služba spašavanja i psi tragači, potom Hrvatski crveni križ, županijski Dom zdravlja te policija. Vježba je uključila sve posljedice koje mogu proizaći iz potresa, poput urušavanja objekta, izvlačenja ludi i spašavanja, požara i slično.



Paničnim glasom te vapajem za pomoć dispečeru ŽC 112 obratila se mlada djevojka koja je upravo doživjela potres od 6.9 po Richteru sa epicentrom na području grada Dugo Selo. Ovim pozivom županijski stožer za zaštitu i spašavanje započeo je terensko-pokaznu vježbu „Potres 2011“ u subotu, 28. svibnja 2011. godine u Dugom Selu, na lokaciji stambeno poslovnog bloka u ulici II. Gardijske brigade.(kod sajmišta) . U vježbi, u koju je uključeno oko 160 sudionika, osim vatrogasaca sudjelovali su Gorska služba spašavanja i psi tragači, potom Hrvatski crveni križ, županijski Dom zdravlja te policija. Vježba je uključila sve posljedice koje mogu proizaći iz potresa, poput urušavanja objekta, izvlačenja ludi i spašavanja, požara i slično.

SCENARIJ:
Nakon potresa i djelomičnog urušavanja zgrade te dojavom o ugroženima putem ŽC 112 za potrebom spašavanja i dojavom o počeetnom požaru na 1.katu zgrade. ŽC 112 obavještava načelnika stožera i CZ-a grada Dugo Selo. Nakon dojave o požaru na mjesto događaja dolaze vatrogasci DVD-a Dugo Selo sa zapovjednikom i navalnim vozilomZadaća je ugasiti požar na prvom katu, no zbog zaprečenja glavnog ulaza urušenim kamenim blokom,ulaze u zdradu na prvom katu putem vatrogasnih ljestvi.U tijeku gašenja požara došlo je do eksplozije plinske boce i ozljeđivanja vatrogasca.Evakuacijase vrši nosolima spuštajući ga niz ljestve prislanjače.Zapovjednik intervencije o nastaloj situaciji obaviještava stožer grada Dugo Selo te nadležnog županijskog zapovjednika od kojeg traži pomoć u tehnici: uskočnicu za spašavanje zdravih osoba sa viših katovai autoljestve za spašavanje ozljeđenih osoba. predlaže i traži također pomoć HGSS za spašavanje osoba sa najviših katova.Županijski stožer ZiS izašao je na teren te je odlučio aktivirati vlastite redovne operativne snage.



Pod pretpostavkom dapod ruševinama ima i ozljeđenih osoba koje se ne mogu javiti putem ŽC 112 traže pomoć spacijalnih postrojbi PU ZiS ZagrebZbog stalnog podrhtavanja tla Stožer ZiS Zagrebačke županije na traženje stožera grada Dugo Selo ne izmješta ugrožene osobe u čvrste objekte (sportske dvorane ili škole) nego podiže šatorsko naselje za zbrinjavanje evakuiranog pućanstva. Zadaću izvršavaju pripadnici interventne specijalističke postrojbe CZ RH za logistiku i volonteri Crvenog križa.Nalaže se uzbunjivanje pripadnika gradskog Crvenog križa Dugo Selo koji raznim metodama vrše spašavanje unesrećenih iz ruševina, dodatno se uzbunjuje pripadnike Crvenog križa susjednih gradova koji vrše registraciju izmještenog stanovništva i pružaju psihosocijalnu potporu.Putem VOC-a zapovjedni VZG-a dobiva dojavu o padu drveta na vozilo kojom je prilikom vozać ostao priklješten u vozilu.Uzbunjuju se dodatne snage DVD Dugo Selo s tehničkim vozilom te DVD Ostrna sa navalnim vozilom. Nakon početnog saniranja šteta od potresa , ukazuje se potreba za potražnim psima te je putem ŽC 112 poziv upućen prema DUZS-u . DUZS na mjesto intervencije šalje pripadnike ISP CZ RH za spašavanje iz ruševina, vodiće potražnih pasa iz udruge HUOPP i KOSSP. Stožer ZiS Dugo Selo i Zagrebačke županije dobivaju obavijest o zamučenju vode u gradskoj vodovodnoj mreži te preporuku da ne koriste za piće, stoga se naređuje Crvenom križu provođenje filtracije vode iz bazena. Zadaća policije je osiguranje i regulacija prometa, vršenje očevida te osiguranje napuštenih stanova.



Eto kako se može vidjeti iz scenarija cilj terenske vježbe je provjera pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga ZiS za izvršenje zadaća iz domene njihovih specijalnosti za ovakovu vrstu intervencije.Spomenimo da su za ovu vježbu korištene snage ZiS Zagrebačke županije, VZŽZ- glavni županijski zapovjednik, DUZS- pomočnik gl.vatrogasnog zapovjednika, HVZ, PUZiS Zagreb, ISP CZ RH, ISP CZ RH za spašavanje iz ruševina (HUOPP i KOSSP), društvo Crvenog križa zagrebačke županije, Dom zdravlja zagrebačke županije, VZG Dugo Selo, HGSS stanica Zagreb, stožer ZiS grada Dugo Selo te PU zagrebačke PP Dugo Selo.



Vježbu su pratili i mnogobrojni gosti: dožupan i načelnik stožera ZiS Rudolf Vujanić, predsjednik VZŽZ Stjepan Ptiček, županijski zapovjednik Josip novosel, pročelnik PUZiS Zagreb Petar Vitas, načelnik CZ PUZiS Zagreb Mladen Boričević, načelnik ŽC 112 Davor Spevec, zapovjednik ZiS grada Dugo Selo Stjepan Bertek, zapovjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman, tajnik operativno tehničkog stožera HVZ mr.Mario Starčević, predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu Branko Čerkez, načelnik PP Dugo Selo Branko Guštek, pročelnik GSS stanica Zagreb Robert Erhardt koji su ovu vježbu ocjenili visokom ocjenom s nadom da se to neće dogoditi.Županijski zapovjednik Josip Novosel zahvalio se svim sudionicima a i svim promatračima koji su uprkos kiše došli u velikom broju te ih pozvao na vatrogasni grah koji je bio spremljen u velikom šatoru.


Post je objavljen 29.05.2011. u 09:50 sati.