Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Nijemci darovali papi Benediktu XVI. papinsku tijaru

Papi Benediktu XVI. na općoj audijenciji održanoj u srijedu 25. svibnja darovana je papinska tijara. Uručili su mu je katolici iz njegove rodne Njemačke, prenijela je 25. svibnja agencija Catholic News Agency.

Osoba koja stoji iza ovoga projekta, Dieter Philippi, izjavio je kako je svaki papa u prošlosti imao tijaru. Imao ju je i blaženi papa Ivan Pavao II. kojemu su tijaru darovali mađarski katolici 1981. Tako je nastala ideja da njemački katolici naprave tijaru i uruče je sadašnjem Papi.

Dieter Philippi dolazi iz mjesta Kirkel u pokrajini Saarland na zapadu Njemačke. Radi kao izvršni direktor telekomunikacijske tvrtke, a u slobodno vrijeme strastveni je skupljač vjerskih pokrivala za glavu. Skupio je već 500 kapa iz brojnih svjetskih religija. Upravo je on i naručio tijaru iz radionice u bugarskoj Sofiji. „Vrlo je teško pronaći ljude s potrebnim vještinama koji bi napravili tijaru“, rekao je Dieter Philippi. Korišteni su materijali cink, srebro i mjed te poludrago kamenje.

Milka Botcheva, koja je bila dio grupe koja je radila na projektu, objasnila je kako nisu bili svjesni da će tijara zapravo doći do Vatikana te je izrazila ponos i zadovoljstvo zbog toga.
Papinsku tijaru nosili su pape pri svojoj krunidbi između XIV. i XX. stoljeća. Zadnji okrunjeni papa bio je 1963. papa Pavao VI. Budući da papa Benedikt XVI. nije okrunjen, niti je imao tijaru, Dieter Philippi želio je vratiti neke od tih običaja.

Trenutna je briga za organizatore projekta pronalazak dostojnog mjesta na kojem će se tijara čuvati. Postoji mogućnost da bude izložena u rodnom mjestu pape Benedikta XVI, u gradiću Marktl am Inn u Bavarskoj.
Kada su ga upitali što je želio reći Papi pri uručivanju tijare, Dieter je odgovorio kako je želio reći da je neizmjerno sretan što može uručiti tijaru osobno i što je njemački Papa dobio ovaj dar upravo od njemačkih katolika.

Autorica: M.L./CNS

Post je objavljen 26.05.2011. u 16:57 sati.