Polazni recept za ovu pogaču preuzela sam s Coolinarike , ali ja nisam u stanju držati se originalnog recepta , jednostavno ne mogu odoljeti, a da nešto ne promijenim .
Sastojci
800 g glatkog brašna
1 čajna žlica šećera
1 čajna žlica soli
1 suhi kvasac (7 g)
100 ml ulja
oko 500 ml toplog mlijeka
+
150 g hladnog margarina
Nadjev
250 ml kiselog vrhnja
150 g sira (tvrdog, netopivog...)
U posudu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i ulje pa dodajte mlijeko i zamijesite glatko tijesto.
Kratko ga premijesite i podijelite na tri dijela. Svaki dio razvaljajte na oko 4 mm debljine. Na jedan komad tijesta ravnomjerno naribajte polovicu hladnog margarina, pokrijte drugim komadom tijesta, na njega naribajte ostatak margarina i poklopite trećim komadom tijesta.
Tako složeno tijesto «narolajte» kao roladu.
Dobivenu roladu malo spljoštite valjkom, pa ju narolajte s kraće strane, kao puža.
Tako pripremljeno tijesto zamotajte u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak na dva sata.
Nakon dva sata tijesto izvadite, položite ga na pobrašnjenu radnu površinu, malo ga spljoštite i razvaljajte na 3-4 mm debljine.
Po tijestu razmažite kiselo vrhnje i posipajte ga naribanim sirom.
Tijesto narolajte kao savijaču, slijepite krajeve. Dobivenu rolu stavite na lim obložen papirom za pečenje, mjesto spoja okrenite prema dolje.
Pogaču možete peći tako «ravnu» kakva jest (ja ju smotam u okrugli lim kao nekakvog puža; ali to nije potrebno).
Pripremljenu pogaču ostavite na sobnoj temperaturi oko 40 min.
Po želji, pogaču možete premazati umućenim jajetom i posipati sjemenkama sezama, lana,…
Zatim ju stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-40 min. Ako za vrijeme pečenja odozgo previše potamni, pokrijte ju folijom.
Post je objavljen 26.05.2011. u 08:17 sati.