Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Zajednica mira i slobode: Caritas proslavio 60. obljetnicu zanimljivom vožnjom vlakom

Međunarodni Caritas (Caritas Internationalis) je 23. svibnja na izuzetno zanimljiv način proslavio šezdeset godina svog uspješnog djelovanja. Glasnim zviždukom, gustim dimom i parom oblaka, stari vlak pod nazivom Caritas Express, krenuo je na simbolično putovanje iz Vatikana. Vlak je sa svojih sedam vagona prevozio putnike, predstavnike Svete Stolice, diplomate i novinare, izvijestila je Catholic News Service (CNS).
Svih sedam vagona ovoga vlaka posebno su nazvani imenima svetaca i blaženika. Tako je lokomotiva nosila ime blaženog pape Ivana Pavla II, a jedan od vagona nosio je ime blažene Majke Terezije.

Prema riječima ravnatelja Međunarodnog Caritasa kardinala Oscara Rodrigueza Maradiage, da su u Isusovo doba postojali vlakovi, on bi u prispodobi rekao: „Ja sam lokomotiva, a ti vagon, prepoznaj glas pastira i slijedi me.“

Putujući vlakom, kardinal je naveo kako postoji nekoliko razloga zašto je ovakav oblik vožnje katoličkim organizacijama odličan način da proslave svoje postojanje.

Prije svega, kretanje i vožnja vlakom ukazuju na dinamičnost kao jednu od osobitih karakteristika Duha Svetoga te zato što sporiji tempo i sloboda kretanja u vlaku utječu na promicanje zajednice. „U vagonima ljudi pričaju, ostavljajući iza sebe sebičnost, egoizam i individualne interese“, istaknuo je kardinal.

Tim Fischer, australski veleposlanik pri Svetoj Stolici, najzaslužniji je za uspješnu organizaciju i realizaciju ove ideje. Prema njegovim riječima, umijeće ljudskog razgovora gotovo je izgubljeno, ali vožnja vlakom može biti učinkovit lijek za to.

Osim što je obljetnica proslavljena izuzetno prikladno, uspješno su pronađeni i načini kako pomoći siromašnima i nemoćnima. Deseci veleposlanika Caritasa skupljali su donacije Međunarodnog saveza katoličkih dobrotvora u zamjenu za kartu, a tom je prilikom

Miguel Diaz, američki veleposlanik pri Svetoj Stolici, istaknuo kako se uz potporu Caritasa na trenutak uspio vratiti u svoje lijepo djetinjstvo.

Autor: A.R./CNS

Post je objavljen 25.05.2011. u 07:37 sati.