Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Ministar Davor Čordaš na press konferenciji povodom 100 dana rada Vlade RS

Banja Luka 24.05.2011. g. „Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske realiziralo je sve programske zadatke u predviđenom roku i u kontinuitetu izvršava ostale planirane aktivnosti“, poruka je sa današnje konferencije za novinare ministra Davora Čordaša.

Od ostvarenih rezultata izdvojeni su:
- Završena stambena zgrada u Kotor Varoši i useljeno 20 obitelji iz kolektivnih vidova smještaja.
- Završena stambena zgrada u Istočnom Novom Sarajevu za 21 obitelj iz kolektivnih vidova smještaja.
- U cilju stambenog zbrinjavanja obitelji iz kolektivnih centara, u tijku je izgradnja stambenih objekata u općinama: Srebrenica (32 stana), Bratunac (32 stana), Teslić (18 stanova), Vlasenica (13 stanova) i Sokolac (17 stanova).
- U općini Foča, u suradnji sa američkom humanitarnom organizacijom CRS (Catholic Relief Services), počela je gradnja stambene zgrade sa 14 stambenih jedinica za korisnike kolektivnih vidova smještaja i povratnike.
- U općini Rogatica, u suradnji sa austrijskom humanitarnom organizacijom Hilfswerk, počela je gradnja stambene zgrade sa 14 stambenih jedinica za korisnike kolektivnih vidova smještaja.
- U općini Kotor Varoš, u suradnji sa njemačkim udruženjem ASB (Arbeiter Samariter Bund), počela je realizacija projekta za sanaciju 40 stambenih jedinica za povratnike.
- Počela je realizacija projekta „Stambeno zbrinjavanje osoba iz kolektivnih centara i alternativnih vidova smještaja“ kojim je predviđena rekonstrukcija 180 stambenih jedinica za korisnike alternativnog smještaja, a sredstva osigurana kreditnim zaduženjem kod OPEC – Fonda za međunarodni razvoj. Projekat se realizira u periodu 2011-2013.godina
- Realizacijom započetih projekata, do kraja ove godine, bit će zatvoreno 5 kolektivnih centara, a preko 150 obitelji koje žive u tim centrima, uselit će u nove stanove.

Pored programskih aktivnosti, Ministarstvo aktivno učestvuje u realizaciji regionalnog projekta za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglica, kojeg provode BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora. S obzirom da se najveći broj izbjeglih iz Hrvatske u BiH, nalazi na prostoru Republike Srpske, tako će i najveći dio aktivnosti, koji se odnosi na BiH, biti realiziran kroz kapacitete ovog ministarstva. Ministarstvo je završilo anketiranje bivših nositelja stanarskog prava iz Hrvatske, koji će biti uvršteni u program trajnog stambenog zbrinjavanja, za koji će se sredstva osigurati putem donatorske konferencije čije održavanje je planirano ove godine u Beogradu.

Ministar Čordaš je napomenuo da je na nivou BiH evidentirano 49 511 povratničkih obitelji koje žele obnovu svoje imovine, od čega je u RS registrirano preko 22.000 obitelji. To pokazuje nesrazmjeran odnos potreba i raspoloživih sredstava iz svih vidova pomoći.
Ministar je naglasio da u Republici Srpskoj više nema nikakvih problema kada je riječ o sigurnosti, kako to neki žele prikazati, već da jedini problem sada predstavljaju finansijska sredstva, te podsjetio da je prošle godine u Parlamentu BiH usvojen Zaključak o kreditnom zaduženju u iznosu od 400 miliona KM, čime bi bio riješen problem svih ljudi koji su se prijavili za povratak u BiH.

Osim projekata čija je realizacija u tijeku, Ministarstvo je iniciralo i nove projekte u suradnji sa relevantnim institucijama i organizacijama, kako bi svi raspoloživi resursi bili iskorišteni na način koji će dati naj brži rezultat i adekvatno odgovoriti zahtjevima sa terena.



Post je objavljen 24.05.2011. u 21:17 sati.