Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Benedikt XVI: „Služiti čovjeku znači činiti istinu u ljubavi“

Talijansko Katoličko sveučilište Presvetog Srca Isusova proslavilo 90. obljetnicu

Papa Benedikt XVI, u subotu 21. svibnja, susreo se s upravom, profesorima i studentima talijanskog Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca Isusova povodom 90. obljetnice njegova osnutka, prenosi Vatikanska izvještajna agencija (Vatican Inforamtion service).

Tom prigodom Papa je kazao kako suvremena kultura nastoji isključiti vjeru iz obzora racionalnosti, a empirijske znanosti monopoliziraju razum te se čini da više nema razloga vjerovati. Vjerska dimenzija nastoji se potisnuti u privatni okvir, a u tom su kontekstu onda upitni smisao i uloga samog sveučilišta.

Kršćansko shvaćanje ne suprotstavlja se znanosti, kao ni dostignućima ljudskog uma, nego gleda na vjeru kao na obzor smisla, put potpune istine i vodič istinskog razvoja.

Sveti Otac naglasio je da su vjera i kultura nerazdvojivo povezane i da očituju ljudsku prirodnu čežnju za Bogom. „Kada se ta veza prekine, čovječanstvo se zatvara u sebe i u svoje kreativne sposobnosti“, poručio je Papa.

Govoreći o pitanju Istine i Apsolutnog, to jest o pitanju Boga, Benedikt XVI. istaknuo je kako je ono ključno jer o njemu ovisi otkrivanje smisla svijeta i života. Poznavanje vjere osvjetljava čovjekovo istraživanje, humanizira ga te ga uključuje u projekte dobra.

„Služiti čovjeku znači ostvarivati istinu u ljubavi, voljeti život, uvijek ga poštivati, počevši od okolnosti u kojima je najslabiji. To je naša zadaća, prije svega u doba krize: povijest kulture pokazuje kako je ljudsko dostojanstvo u cijelosti priznato u svjetlu kršćanske vjere“, poručio je Benedikt XVI, te na kraju profesore podsjetio da imaju „odlučujuću ulogu: pokazati kako kršćanska vjera može biti svjetlo razumu i poticaj kulturi“.

Autor: M.V./VIS

Post je objavljen 24.05.2011. u 14:37 sati.