Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kraj benzinskog serijala: Povratak korijenima

Dragi moji, mislim da nam je bilo dosta benzinskih postova ovih dana, zar ne? wink

Ovaj kratki serijal posvećen benzinskim pumpama i "Ini" kao najpoznatijem i najprisutnijem "trade marku" na ovom području završavam sa nekoliko fotki koje mi je poslao VT (Hvala ti puno na ovim dodacima!), a koje je skinuo sa raznoraznih web izvora. Na žalost, nemam informaciju otkuda potječu te fotke pa vam ne mogu dati i imena autora i izvornika, no vjerujem da se neće nitko buniti radi njihove objave jer ćemo tako osvijetliti još jedan komadić zagrebačkoh svakodnevnog života tokom proteklih desetljeća.

Za početak, evo jedne fotke stare ručne pumpe u Martićevoj 3.



Poslao: VT


Kako je nekad grad bio puno manji, a nije se ni baš puno vodilo računa o zagađenju (jer je i auta bilo manje, a svijest o ekologiji tek u začecima) onda su benzinske pumpe postojale i na sada nezamislivim mjestima - recimo, na sadašnjem Trgu žrtava fašizma, u doba kad na njemu još nije bilo Džamije!



Pogled u smjeru Ulice kneza Višeslava, pod skelama je zgrada Sveučilišne poliklinike. Poslao: VT


No, možda je još spektakularnija pozicija pumpe u staroj Vlaškoj (s pogledom na katedralu! wink), evo jedne lijepe fotke pored poznatog oglasnog stupa i danas tamo naslonjenog gospona Šenoe!
(od ovoga teško da je moglo biti centralnije - koliko znam, na Jelačić-placu ipak nikad nije bilo pumpe!)



Poslao: Saša


Evo i nešto malo modernije kombinirane pumpe (lokacija je nepoznata)!



Poslao: VT


I na kraju još nešto novije (ovakvih se pumpi čak i ja sjećam, dakle fotka potječe negdje iz kasnih 60-tih ili ranih 70-tih), benzinska pumpa u Sigetu u Novom Zagrebu, u pozadini je Velesajam.



Poslao: VT


Za kraj jedna napomena: Pregledao sam web stranice svih većih firmi koje imaju svoje benzinske pumpe u Zagrebu (od "Ine" preko "OMV"-a, "Tifona" i "Lukoila" pa do "CRO-Benza", "Zovka", "Antunovića") i ovih dana ću ažurirati onu moju listu pumpi otprije nekoliko dana kojoj ste i vi doprinijeli svojim komentarima i nadopunama - hvala svima vama koji ste u tome učestvovali!

Post je objavljen 24.05.2011. u 10:23 sati.