Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinaknezovic

Marketing

Legalizacija marihuane ??

Financijska kriza još uvijek pogađa svoje ishodište, SAD, a neke od država potresenih golemim gubicima, pokušavaju na sve načine smoći novac kako bi podebljali državni novčanik.
Jedna od takvih je i Kalifornija, gdje Tom Ammiano, član kalifornijskog Senata, predlaže legalizaciju prodaje i posjedovanja marihuane za građane starije od 21 godinu. Kalifornijski zakonodavci bi uveli i ograničenja i oporezivanje marihuane slične onima koja se primjenjuju na alkohol - na oko 30 grama marihuane, čija je cijena na ulici nekoliko stotina dolara, porez bi iznosio 50 dolara.


Uploaded with ImageShack.us
Zarada savezne države je tako procijenjena na oko 14 milijardi dolara godišnje.
Nadalje, istraživanje je pokazalo da se legalno "napušavati" želi čak 58 posto građana, pod uvjetom da se indijska konoplja oporezuje kao alkohol ili cigarete.
Među svim saveznim državama SAD-a, Aljaska je otišla najdalje, te je tamo legalno kod kuće posjedovati manje od 30 grama marihuane
U Hrvatskoj je marihuana ilegalna. No i Hrvatska, kao što je i SAD prije nekoliko mjeseci, malo po malo zalazi u žestoku financijsku krizu koja će, predviđaju mnogi, dovesti do brojnih otkaza, izostanaka plaće, bankrotiranja kompanija itd.
No Hrvatska ima vrlo isplativu turističku sezonu, koja bi zasigurno postala još isplativija kada bi turisti mogli slobodno uživati u indijskoj konoplji. No, većinom zbog cijene koju bi legalizacija trave naplatila moralnosti nacije, te zbog naših mladih, neki od političara ne odobravaju legalizaciju.


Uploaded with ImageShack.us
Neke analize su pokazale da bi potpuna legalizacija marihuane na cijelom teritoriju SAD-a stavila pod kontrolu velik segment ilegalnog tržišta droge. Tako bi država, uz kontrolu uzgoja i prodaje i ubiranje poreza, imala znatnu uštedu u sudskom i zatvorskom sustavu, koji se više ne bi bavili nekim tko je uhićen zbog posjedovanja dva džointa marihuane, nego bi se mogli posvetiti suzbijanju tržišta teških droga poput kokaina i heroina. Uzevši u obzir činjenicu da najmanje 25 milijuna Amerikanaca, odnosno dvanaestina populacije, redovito popuši pokoji džoint, a da čak njih 100 milijuna to čini povremeno, jasno je o čemu govori politička elita iz Kalifornije.


Uploaded with ImageShack.us


Za mnoge je tema o legalizaciji bilo kakvih opojnih droga pravi tabu, no sve je više i njezinih zagovornika. Svi dosadašnji načini borbe protiv ovoga zla pokazali su se neuspješni. Svjedoci smo da se svijet mijenja, pa bi možda legalizacija zaista mogla biti posljednje rješenje.

Post je objavljen 23.05.2011. u 21:02 sati.