Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinaknezovic

Marketing

Crno zlato

U mjesečnom izvještaju o tržištu nafte, Međunarodna energetska agencija sa sjedištem u Parizu prognozirala je pad globalne potražnje za naftom, javlja Reuters.


Uploaded with ImageShack.us
Kao razlozi za takvu prognozu navode se trajno visoke cijene nafte koje usporavaju ekonomski oporavak razvijenih zemalja i njihov gospodarski rast.


Uploaded with ImageShack.us
"Jasno se vidi usporen rast potražnje za naftom u odnosu na razinu iz prošle godine i to ponajprije tamo gdje promjene cijena imaju najveći utjecaj, prije svega u Sjevernoj Americi u vidu cijena goriva", kazao je šef IEA-inog odjela za tržište nafte David Fyfe.


Uploaded with ImageShack.us
Iz agencije tvrde kako su podaci o smanjenju potražnje na svjetskom tržištu možda i malo iskrivljeni zbog razarajućih učinaka koje je na njega imao potres u Japanu, ali uz napomenu kako će trajno visoka cijena nafte u ovom osjetljivom ekonomskom trenutku naposljetku rezultirati lošim rezultatima i za zemlje proizvođače i zemlje konzumente nafte.


Uploaded with ImageShack.us
"Mjere subvencioniranja koje su poduzele vlade nekih industrijskih zemalja poput Rusije, Brazila i Kine mogu kratkoročno održati ovu razinu potražnje nafte po visokim cijenama, ali će dugoročno rezultirati usporenim gospodarskim rastom", tvrde iz agencije.


Post je objavljen 23.05.2011. u 21:02 sati.