Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubamarasarena

Marketing

Mala filcana rotkvica...

Početkom ovog mjeseca su bili Dani otvorenih vrata "Ozane".
Ozana je udruga koja ima svoj centar u Zagrebu, u Vukovarskoj ulici 239. Njihov cilj je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U centar dolaze predškolci, mladi i odrasli Ozanovci, kako sami sebe nazivaju.
Ozanovci su napravili malu izložbu svojih radova i bogati program. Naravno, nije moglo proći bez radionica. Bile su ovaj put dvije: filcanje vune i šivanje kućica.
Ja sam se pridružila radionici filcanja. Dva sata je proteklo kao u trenu. Ruke su me boljele od dvosatnog kotrljanja kuglice među dlanovima.



Izvorno je filcanje postupak kojim se vlakna ovčje vune pomoću tople vode i sapuna isprepliću u čvrstu strukturu. Danas se koriste dva različita postupka: mokro i suho filcanje. Suho se radi iglicama, a mokro uključuje vodu i sapun.
Radila su se oba postupka na radionici. Ja sam radila mokro. Filcati se može satima da kuglica bude dovoljno velika i tvrda da bi se mogla prerezati.




Stavlja se sloj po sloj vune, moči, kotrlja, novi sloj, moči, kotrlja, novi sloj, moči, kotrlja, pa se promjeni boja vune, moči, kotrlja i sve opet ispočetka....sve dok nismo zadovoljni veličinom kuglice.
Ja sam prestala, jer više nisam mogla.
Nakon sušenja sam kuglicu prerezala. Kuglica je promjera 3,5 cm. Izgleda kao jedna mala rotkvica iz bakinog vrta.



Nemam još točno ideju što ću od nje napraviti...možda postanu naušnice ili dio ogrlice....pustit ću još malo da ideja sazrije...srećom će rotkvica ostati i dalje svježa... baš kao i prvog dana :-)

Post je objavljen 23.05.2011. u 13:01 sati.