Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izvori

Marketing

Kronika župe

Sprovod pok. Ivanu Čoviću bio je 8. studenoga. Ivan je živio u Splitu, u župi Gospe Fatimske. Njegov župnik, po običaju, ni ovaj put nije vodio sprovod. Vodio ga je o. Jozo Ćirko dominikanac.

Zahvaljujući gosp. Zdravku Peši, dobili smo prozore na staroj školi, koje je postavio gosp. Zdenko Pavela. Obojici hvala.

U subotu 27. studenoga u župskoj crkvi Sv. Roka vjenčali su se Alen Kozina, sin Mladena i Ane Šipić iz Trilja, i Tina Pavela, kći Jakova i Dušanke rođ. Klarić iz Čaporica. Svjedoci su im bili Stipe Bacelj i Ankica Bravić. Crkveni svjedok bio im je don Mirko Skejić, župnik.
Ivan Mirko Nevoljić, sin pok. Mate i pok. Anđe rođ. Mudnić Bile, rođen 29. veljače 1926. u Čaporicama, umro je 12. prosinca 2010. Tu je primio i druge sakramente. Vjenčao se s Mašom Pintur u Čaporicama, 23. studenoga 1947. godine. Imali su djecu: Petra-Mirka, Mladena-Marka, Jakova-Vicu, Milicu i Mariju. Umro je 12. prosinca ove godine u Sinju. Sprovod mu je, 13. prosinca, vodio župnik don Mirko Skejić.

Božićna ispovijed u župi bila je 17. prosinca.

Stolar Stipe Kavain Ćipe darovao je dvije klupe smještene uz oltar za djecu. Hvala mu.

Na Badnju večer, uoči mise polnoćke, mladi su izveli igrokaz Bog koji dolazi, u režiji prof. Kristine Pešo.

S blagoslovom obitelji počeli smo 29., a dovršili 31. prosinca.

Izbori za Mjesni odbor održani su u nedjelju 16. siječnja. Zanimljivo, malo je tko za izbore znao. Nigdje obavijesti, plakata ili usmenog izvješća. Prije župske mise dođe mi član ŽPV-a i njegov prvak, Slaven Roguljić, koji mi reče da su izbori u školi. Htjedoh provjeriti, kad ono - zbilja izbori. Glasovao sam po savjesti. Izbore je dobila novoosnovana stranka HSP „Dr. Ante Starčević“. Čestitamo im, ali im ne zavidimo.
HDZ bi se trebao upitati na koji način dalje, jer sve manje imaju odanih pristaša.

Blagdan Sv. Blaža proslavili smo kako i dolikuje našem suzaštitniku. Procesiju i Sv. misu predvodio je fra Blaž Toplak, profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Dotakao se mnogih točaka naše prošlosti i sadašnjosti. Zanimljiva propovijed kao da je najzanimljivije predavanje.



Vjerujem da je fra Blaž prvi propovjednik Blaž na blagdan Sv. Blaža u Čaporicama.

Vrijedni članovi i članice ŽPV-a pripremili(e) su crkvu za blagdan, kao i gozbu na sam dan Sv. Blaža.

U četvrtak 10 veljače slavili smo Sv. misu na čast br. Alojzija Stepinca.


Obnovljene Maškare Čaporčani su imali 20. veljače. Okupilo se tu i mlado i staro. Zdravo i bolesno. Organizatori su me zamolili da Sv. misa bude ranije. Tako smo je slavili s početkom u 9 sati. Zamolio sam ih da budu dostojanstveni. To su i bili. I dostojanstveni i zanimljivi, i sve je na najbolji način završilo zajedničkom večerom.
Kuda god su prolazili, nisu kvarili misno slavlje. A od ostataka troškova darovali su za župski zvonik 2.000,oo kuna. Bog im platio!

Prvo krštenje u 2011. godini imali smo u nedjelju 27. veljače. Taj se dan krstila mala Lucia Sarač, kći Ivana i Silvane rođ. Stipetić. Lucia je rođena 29. prosinca 2010. u Splitu. Kumovala joj je Ivanka Škaro, a krstio don Mirko Skejić, župnik. Lucia je drugo dijete u svojih roditelja.



Jozo Pavela, sin pok. Luke i Marije rođ. Tadić, rođen 17. veljače 1932. godine u Čaporicama, umro je u KBC-u Split 3. ožujka 2011. godine. Sprovodio ga je župnik don Mirko Skejić sutradan 4. ožujka.

Drugo krštenje u ovoj godini imali smo 7. ožujka. Tada je kršten Grgo Čović, sin Jure i Dragice rođ. Klarić. Kumovao mu je Miše Kavain, a krstio don Mirko Skejić, župnik. Josip je treći sin u svojih roditelja.



Od posljednjeg broja lista Izvori, i kronike u njemu, u crkvi Sv. Roka očišćen je stari oltar od naslaga voska i dima. Radove je vodio gosp. Ante Vuko. A Stipe Kavain Ćipe, uz suradnju Tomislava Delića, tapecirao je sve klupe u crkvi. Bog im platio.



Kroz ovo vrijeme došli su stručnjaci za zvona iz tvrtke Elektro Bosilj iz Novog Marofa. Došli su snimiti tonalitet ovih dvaju zvona kako bi tvrtka Grassmayer i Innsbrucka mogla saliti dva nova zvona čiji će se zvuci podudarati s već postojećim zvonima. Prilikom snimanja otkrili su da je srednji nosač u preslici pukao. Stoga su preporučili da sva četiri zvona budu u novom zvoniku. A nova zvona, jedno 160 kg težine, a drugo 260 kg, naručio je gosp. Ivica Čović Pavišić. Iz tvrtke Elektro Bosilj javili su da će konačna težina biti: veliko 255 kg, a malo 165 kg.
Poduzeće Mucić&com nam je svojom dizalicom podiglo 10-tonski kamen iznad državne ceste i spustilo ga u sjeveroistočni dio rupe u groblju. Na tom kamenu će biti glavni križ.



U subotu, 19. ožujka, na svetkovinu Sv. Josipa koncelebrirao sam u misi biskupskog posvećenja mons. Mate Uzinića. U prvoj godini službe župnika u Trilju, 1992/3. svoj đakonski praktikum imao je u župi Sv. Mihovila u Trilju. Kapelan je bio don Mirko Bitunjac. Slagali smo se kako se poželjeti može.
Zamolio me je da mu propovijedam na slavlju mlade mise, ali i da župski zbor župe Sv. Mihovila ark. pjeva. Bila mi je čast biti sudionikom mise biskupskog posvećenja. Misu je koncelebriralo 10 nadbiskupa, od kojih su dvojica kardinali, 23 biskupa i 150 svećenika. Ne vjerujem da će se ikad toliki broj sudionika naći na nekom od budućih biskupskih posvećenja.

U ponedjeljak 21. ožujka došla su dva inženjera radi izrade nacrta novog zvonika.
Sutradan su dva inženjera elektrotehnike struju i gromobran atestirali. I jedno i drugo je uredu, napravljeno po zanatu. Za to imamo zahvaliti gosp. Vinku Krnjači koji je izvodio radove.


Post je objavljen 22.05.2011. u 16:16 sati.