Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorski stranački ring

Na ovom blogu objavio sam 24. siječnja prošle godine analizu rada tri najveće političke grupacije u gradu u prvih šest mjeseci mandata pod naslovom „Budućnost političkih grupa u Gradu Vrgorcu“. Analiza, koja je secirala najvažnije detalje rada političkih grupa, izazvala je podijeljene reakcije. Neki su je podržavali, drugi su je odbacivali. Naravno, svi se nisu ni morali složiti, budući da je ovaj blog prostor i platforma za različita razmišljanja, a ne nekakva HDZ-ova uravnilovka.
Nakon godinu i pol dana, na polovici mandata, javlja se potreba za ponovnom analizom rada HDZ-a, SDP-a i Nezavisne liste Miljenko Pivac, kako bi vidjeli što se promijenilo od siječnja 2010. u njihovom radu.
Dok ponovno čitam stari tekst vidim da su prognoze bile i više nego ispravne i točne, usprkos kritikama.

HDZ

Razmatrajući stranačku organizaciju i politički rad HDZ-a prije godinu i pol dana konstatirao sam kako najveći problem te stranke leži u činjenici što ju pod punom kontrolom drže potrošeni kadrovi proistekli iz bivšeg sustava čija je politička smrt izgledna, a kojima je interes stranke uvijek bio ispred interesa građana. Istakao sam i HDZ-ove kadrove koji su zaposleni preko stranačke linije, a koji nisu sposobni kvalitetno odrađivati poslove na koje su postavljeni, bilo one stranačke, bilo strukovne.
U funkcioniranju stranke u posljednjih godinu i pol dana promijenilo se vrlo malo. To je još uvijek stranka kojoj su bahatost i nepotizam obrazac i model ponašanja. Stari olinjali kadrovi još drže konce u svojim rukama, iako se primjećuje njihovo lagano odmicanje iz aktivne politike, ma da je takav scenarij još dalja budućnost, na žalost građana i autora ovog teksta.
U ranijoj analizi istakao sam potrebu da se HDZ okrene izgradnji mladih sposobnih ličnosti, ukoliko želi zadržati vlast. Mladih u stranci ima (iako i HDZ ima problema sa kadrovima, ma koliko se to na prvi pogled ne vidi), ali oni su još uvijek pod skutima stare garde, i iako se u mnogočemu sa njima ne slažu, svojom šutnjom među građanstvom stvaraju dojam kako podržavaju rad dosadašnjeg vodstva koje je dovelo grad na rub gospodarske i demografske katastrofe. Ukoliko mladi kadrovi zaista žele preuzeti stranačke konce, distanca od starijih je nužna u najkraćem razdoblju koje prethodi. Odnosno dok svaka izvršna odluka u stranci (a i gradu) ovisi o Borisu Matkoviću, Ivici Pandžiću i manje o Željku Pervanu, stranka može očekivati samo daljnje srozavanje ugleda među građanstvom. Na mladima je da odluče žele li ih i dalje slijepo slušati, ili preuzeti odgovornost. Što se tiče mladih iskaču samo dvije figure: ravnatelj GKS-a Željko Primorac i stranački tajnik Petar Erceg (koji je politički slabiji kadar, ali ga protežira stranačko vodstvo). Međutim oni se još uvijek ne distanciraju od dosadašnjeg vodstva, barem ne prema javnosti. Ukoliko to ne učine u najkraćem roku, moglo bi se dogoditi da ih građani sutra ne prepoznaju na izborima, ako u jednom trenutku i iskoče iz dosadašnjih okvira. Problematična je činjenica što su i mladi kadrovi preuzeli neke negativne političke navike svojih tutora (politika bez sadržaja, partijašenje, jeftino politikanstvo, "ako nisi sa nama, protiv nas si", potreba za kontrolom svega što se događa u gradu i sl.), pa bi trenutno postavljene stvari u stranci mogle djelomično i preživjeti u budućnosti, što ne bi bilo dobro za međusobne odnose među Vrgorčanima.

SDP

Analizom s početka 2010. godine konstatirao sam da je SDP tada doživljavao generacijske promjene i da će mladi na koncu preuzeti stranku. Istakao sam i činjenicu kako je Nezavisna lista Miljenko Pivac uzela veliki broj glasača SDP-a na prethodnim lokalnim izborima. Tada sam postavio pitanje hoće li novo mlado vodstvo biti kadro proširiti strukturu lokalnog SDP-a i ponovno se povezati sa bazom na selima.
Gledajući današnje stanje, vidimo kako su mladi u međuvremenu zaista i preuzeli stranku. SDP se uspio programski distancirati od Nezavisne liste, djelomično se povezao sa bazom u pojedinim selima, uspio je povećati broj članova, ali to je još uvijek stranka slabe unutrašnje strukture koja ima snažnog predsjednika Radu Bobanca na kojem leži funkcioniranje stranke, dok je rad ostatka organizacije uglavnom neprepoznatljiv. Narodski rečeno, SDP ima prvog među jednakima, ali nema drugog i trećeg. Funkcije potpredsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor ispunjeni su osobama koji ne pokazuju preveliki interes za jačim stranačkim angažmanom. Što se tiče Foruma mladih, radi se o brojčano snažnoj organizaciji, ali većina tih mladih i sposobnih ljudi nalazi se uglavnom na studiju izvan Vrgorca i nije realno očekivati da će se vratiti u rodni grad idućih godina. Ovakav SDP samostalno ne može preuzeti vlast jer ne bi znao što će sa njome, ali ima dobre temelje za neku buduću izgradnju, odnosno koaliciju.

Nezavisna lista Miljenko Pivac

U ranijoj analizi naglasio sam kako je rad Nezavisne liste nestalan i nezapažen i kako je vrlo izgledno da Lista neće ući u predizbornu kampanju ukoliko SDP konsolidira svoje redove. Kako vrijeme protječe pokazuje se kako sam tada bio itekako u pravu, a bliža budućnost može samo potvrditi ove rečenice. Naime, rad Nezavisne liste Miljenko Pivac je i dalje nestalan i nezapažen, i njihova aktivnost u Gradskom vijeću, a posebno u javnosti, još uvijek nema svoje ime i prezime, i teško je da će ga i imati u predstojećem razdoblju. Nezavisna lista, kao najveća oporbena grupacija, trebala bi biti kreator oporbene politike i vući za sobom sve ostale, ali ona to ne radi. Članovi liste shvatili su izbore 2009. godine kao projekt koji nije uspio, pa su se već sutradan nakon njih ohladili i povukli. A isti način funkcioniranja traje već dvije godine.
Kako je SDP u međuvremenu ojačao, zaista je izgledno kako Nezavisna lista u trenutnom formatu neće izaći na iduće izbore, budući da su se građani kojima HDZ-ova politika nije omiljena opet vratili SDP-u. Budući da se politički stavovi Miljenka Pivca uvelike razlikuju od načina na koji HDZ vodi ovaj grad, za njega bi bilo politički mudro da sjedne za stol sa vodstvom SDP-a i dogovori koaliciju, ali takvu koaliciju prema kojoj bi Pivac bio uvršten na SDP-ovu listu unutar tri prva mjesta, čime bi obje strane dale jasan signal da je njihov dogovor ozbiljna platforma za rušenje HDZ-a i da joj trebaju prići svi koji ne žele HDZ na vlasti u Vrgorcu nakon 2013. godine. Takvom koalicijom Pivac bi se također vrlo jednostavno riješio članova svoje liste koji se nisu istakli radom u Vijeću, niti ih je građanstvo prepoznalo. Na takvu koaliciju SDP bi mogao pristati, posebno ako se ima u vidu da će Miljenko Pivac u predstojećim godinama postajati sve moćniji kako bude preuzimao veće upravljačke funkcije u moćnoj mesnoj industriji „Braća Pivac“. Dakle, SDP bi popustio stavljanjem nestranačkog poduzetnika na svoju listu, a Pivac bi pristao na formalni SDP-ov kišobran. Pristanak i politička volja moraju doći s obje strane. U interesu Vrgorca trebalo bi nadići međusobne razlike, koje su više tehničke, nego ideološke prirode.


Post je objavljen 22.05.2011. u 10:28 sati.