Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

20.05.2011. Jutarnji list
Obama više ne želi podržavati diktatore u zamjenu za naftu
Napetost između Obame i Netanyahua na vrhuncu
WASHINGTON - Samo par sati prije nego što je predsjednik Barack Obama započeo svoj prekjučerašnji govor o novom smjeru američke diplomacije na Bliskom istoku, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je američku državnu tajnicu Hillary Clinton i tražio od nje da svojega predsjednika nagovori na odustajanje od teze o nužnosti povratka granica Izraela i palestinskih područja na stanje prije Šestodnevnog rata 1967. Obama je, međutim, ostao pri svome i u govoru iznio kako je uvjet svakog mirovnog sporazuma povratak na te granice uz nužne “međusobne razmjene teritorija” koje bi uvažavale u međuvremenu nastalo stanje na terenu.
Pozicije iz 2004.
Njegove tvrdnje jučer su naišle i na službeno odbacivanje i kritiku Izraela. “Pozivamo američku administraciju da se vrati na pozicije iz 2004., kada smo dobili jamstva da se od nas neće tražiti povratak na te granice, jer su one vojno neobranjive i ostavile bi velika izraelska naselja u Judeji i Samariji izvan našeg teritorija”, stoji među ostalim u priopćenju izraelske vlade nakon Obamina govora.
Oštar udarac
Netanyahu je također odbio svaku mogućnost povlačenja Izraelaca s nekih od teritorija koja su osvojili u ratu s arapskim državama, uključujući naselja na Zapadnoj obali i istočni Jeruzalem. Ideja o povratku na granice iz 1967. već je puno puta bila spominjana u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca, ali su ovakvo Obamino rezolutno inzistiranje na njoj, unatoč Netanyahuovom odbijanju te ideje, mnogi protumačili kao oštri politički udarac iz Washingtona.
Pod pritiskom
“Odnos dvojice političara, koji nikada nije bio topao, došao je do prijelomne točke”, piše jučer The New York Times opisujući kako si američki i izraelski čelnik “međusobno ne vjeruju”, te kako je Obama suradnicima rekao da Netanyahu “nikada neće napraviti ustupke potrebne za mir”. S druge strane, konzervativnom “jastrebu” Netanyahuu, lakše je komunicirati s ideološkim istomišljenicima iz Republikanske stranke, nego s demokratskim predsjednikom koji je voljan saslušati i argumente s palestinske strane. Ipak, većina analitičara tvrdi kako je preuranjeno govoriti da je Izrael izgubio svojega “najvjernijeg saveznika”, i misli kako će nesuglasice vjerojatno biti izglađene tijekom posjeta Netanyahua SAD-u, koji je trebao započeti jučer. Ipak, nitko ne osporava da se izraelski premijer našao pod pritiskom, kako kod kuće tako i u inozemstvu.( G. An.)

Komentar:
Odnos dvoje politicara proporcionalno pada sa americkom novcanom valutom, za ciju odgovornost direkno snosi jedna nevidjena rastrosnost americko osvajackih ratova, sto dovodi tu dominantnu globalnu imperiju u identican uzrok raspada starog rimskog carstva.
Obama moze stampati dodatne milijarde dolara u potkupljivanju Srenjeg istoka novom eufemistickom taktikom da bi mu bumeranski bio uzvracen daljni pad dolara, dublja ekonomso politicka kriza jednog drustvenog sustava cije su opstajuce kontradikcije vec davno mimoidjene vremeski,kao i njegovi proizvodno anakroni odnosi zasnovani na visku vrijednosti.
Mac moze biti privremeno odlozen i zamjenjen moralistickim kretenizmom da bi u neko dogledno vrijeme opeta preuzeo svoju dominantnu ulogu teritorijalnog grabeza kao vrhunski bog Kapitala. Barem dotle dok opcom pauperizacijom, mentalnom i fizickom, uspjeva odrzati svjetsko stanovnistvo u njegovom vjerskom, nacionalnom, ideoloskom dilirijumu.



Post je objavljen 20.05.2011. u 20:57 sati.