Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Postovani,
Moj izrazeni „stav“ u nedavnom blogu prema Engelsovom tumacenju pojave krscanstva kao najvece drustvene revolucije ostao je,na zalost nedorecen, jer, kod slicnih procjena trebalo bi prvenstveno sebi i drugima razjasniti sam pojam revolucije, koji je u nasim danima toliko zbrkan, zloupotrebljen i proizvolno rabljen u spekulativne mucke upravo od onih „revolucionara“ koji to nisu.
Zivimo u vremenima u kojima se revolucija najcesce poistovjecuje sa krvavim nasiljima, sto nije nista drugo nego odraz jednog dominirajuceg mentaliteta klasnog sustava sazdanog upravo na nasilju jaceg nad slabijim ljudskim bicem. Sve sto se ovdje postize upravo je utrto na potovima tog nasilja.
Krscanstvo je doista zasluzno na revolucionarnom preokretu kojim se dotasnji rob proglasava covjekom. Meni ostaje ta revolucija u toliko upitna u koliko je, i ubrzo, preodjenula to svoje ljudsko ruho u pretvaranje cjelokune stecene licne imovine u zajednicki krscanski posjed, i sto nije bilo nista drugo od nasih suvremenih „socijalistickih revolucija“ na pretvaranju privatnog u drzavno vlasnistvo.
I kako se drugo to postizalo osim nasiljem!
Ananie i Fasira jednako su bili osudjeni na smrt od strane ondasnjih krscanskih prelata, na jednak nacin zvjerski smaknuti, i samo zato sto su jedan manji dio licne imovine zatajili u svom vlasnistvu, pocinivsi tako smrtni grijeh sto ga nisu predali na opce koristenje svojim novim nametnicima. Isto kao sto je novo „socijalisticko drustvo“ novih klasa nasiljem pretvaralo privatno vlasnistvo u takozvano „drzavno“ na kojem su se bez ikakve odgovornosti podizali luksuzni haremi raskalasenih bancevina za posljednji feudalno svjetski nitkoluk , sve pod drskin motom „ vjecne izgradnje sociajlizma kao prve faze komunistickog drustva.
Koja od tih dviju historijskih najvecih obnama covjecanstva zasluzuje epitet drustvenih revolucija, a da se pri tome smetnu s uma Pariska komuna i nasa Labinska republika?!


Post je objavljen 20.05.2011. u 17:59 sati.