Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka kod Germantowna – 4. listopad 1777. (tijek bitke)

U samo praskozorje 4. listopada 1777. godine, točno u 05.00 izvidnice prethodnice generala Sullivana naletjele su na prednja osiguranja britanskih postrojbi na cesti prema Germantownu. Britanske predstraže odmah su ispalile signalne hice i time alarmirale svoju glavninu, te žestoko stale pružati otpor.

Nakon što su britanska bojna osiguranja svladana, 'kontinentalci' izbijaju pred Cliveden gdje je taborovala britanska 40. pješačka pukovnija, odnosno opet predstraža te pukovnije (oko 120 vojnika). Britanski vojnici utvrdili su se u kamenoj kući suda u Clivedenu (Chew House) i stali opet pružati vrlo žilav i uporan otpor 'kontinentalcima'.

General Washington odmah je pozvao svoje podređene generale na vijećanje što učiniti s Chew House. Neki kontinentalni generali predlagali su da se izdvoji dio snaga za blokadu Chew House, a glavnina neka produži dalje. Međutim, topnički general Henry Knox bio je mišljenja da ostaviti neriješenu stvar sebi iza leđa možda i nije pametno.

General Washington odlučio je da Chew House riješi brigada generala William Maxwella uz potporu četiri laka topa. Međutim, laki topovi 'kontinentalaca' nisu puno naudili debelim kamenim zidovima kuće, a dio vojnika 'kontinentalaca' koji se uspio probiti u kuću britanski vojnici svladali su bajunetama i izbacili ih van iz kuće. Postalo je jasno da su 'kontinentalci' naletjeli na prvi britanski 'tvrdi orah' i da ga neće baš lako riješiti i zdrobiti.

Photobucket
britanske predstraže (bojno osiguranje) ispred kuće Chew House svojim hrabrim i upornim držanjem položaja dali su vremena ostalim britanskim postrojbama za preslaganje tijekom bitke

Nekako istodobno napadajna kolona generala Greenea naletjela je na britanske predstraže na svom smjeru napada i nakon žestokog juriša uspjela svladati britanska bojna osiguranja. Britanska 40. pješačka pukovnija, zaštićena bavljenjem 'kontinentalaca' s utvrđenom kućom Chew House, imala je dosta vremena za uredno odstupanje i pri tomu britanski vojnici pale polja.

Photobucket
shematski prikaz bitke kod Germantowna (vlastita izrada)

Bojište tada prekriva, uz već postojeću maglu, dim baruta, ali i dim spaljenih polja, pa će to još više otežati kretanje napadačkih kolona 'kontinentalaca'. No, desno krilo generala Greenea kojim zapovijeda general Stephen, ne samo da se nije kretalo kako se to od njega očekivalo, nego će i cijelu bitku, koja je mogla biti i dobivena, pretvoriti u poraz.

Naime, skroz nedisciplinirani pripadnici milicije ne samo da ne pružaju potrebitu potporu regularima, već se i kreću bojištem po zvuku borbe, pa lutaju, zaostaju i ne drže svoju crtu, a najgore je to što je njihov zapovjednik general Sthepen pijan! Neshvatljivo i neprihvatljivo za zapovjednika, pa je to na kraju i dovelo do one nesretne 'prijateljske vatre'.

Nadalje, kolona generala Armstronga opet neshvatljivo kreće se bojištem pasivno i umjesto da napadne svom žestinom njezine prethodnice stalno zapodijevaju 'čarke' s 'hesianskim jagerima', a na kraju se i povlače bez da su izvršili dobivenu zadaću. Slično je i s kolonom generala Smallwooda, ta kolona otišla je preširoko i predaleko od bojišta, pa kad se napokon pojavila na bojištu umjesto da napadne svom žestinom i udari u bok britanskom složaju, bez razloga neshvatljivo se izvlači iz borbe.

Photobucket
kontinentalni regulari (časnik s kopljem, dočasnik s puškom, regulari postrojeni, časnik zapovjednik na konju i pored konja general zapovjednik)

Dakle u pravoj borbi nalaze se jedino kolone generala Sullivana i generala Greenea, s time da je general Greene zakasnio i udario tek kad su se postrojbe generala Sullivana već našle 'licem u lice' s britanskim postrojbama. Na kraju, opet poradi nekoordinacije i nepoštivanja zapovijedi kontinentalna 9. pješačka 'Virginia' uvjerena da može riješiti sve sama udara žestoko i ostaje sama na bojišnici, jer je druge kontinentalne pukovnije ne mogu pratiti.

Naime, što se dogodilo. Kako se napadajna kolona generala Smallwooda povukla, to su iskoristili britanski 'kraljičini zeleni rendžeri' (Torijevci odrasli u američkim kolonijama) i britanska pričuva pod zapovjedništvom britanskog generala McDougalla, pa su oni udarili na 'kontinentace' regulare generala Greenea. No, američki regulari borili su se iz dana u dan sve profesionalnije i sve bolje, pa su nanijeli težak poraz 'kraljičinim rendžerima' i britanskoj pričuvi.

Upravo ovo povuklo je regulare 9. pješačke 'Virginija' da nepromišljeno jurnu naprijed bez koordinacije s ostalim kontinentalnim pukovnijama. Pristizanjem britanskih postrojbi pod zapovjedništvom generala Cronwalisa koje su poduzele žestoke protunapade postalo je zorno da će bitka okončati s minimalnom prednošću Britanaca, a posebno nakon 'prijateljske vatre' koju su razmijenile pukovnije generala Waynea i pijanoga generala Stephena, pri čemu su obije pukovnije pretrpjele znatnije gubitke.

Photobucket
pripadnici kontinentalne milicije još uvijek nisu na razini kontinentalnih regulara

Padom sumraka general Washington shvatio je da je najbolje izvući postrojbe iz bitke i krenuti u organizirano povlačenje. General Washington za neuspjeh je okrivio maglu i neočekivani otpor britanskih predstraža kod Chew House u Clivedenu. No, izgleda da su presudni ipak bili slijedeći događaji: nimalo vojničke stege 'sirovih' pripadnika milicije i njihovo totalno ne pružanje potpore izvrsnim regularima, pijanstvo časnika koji zapovijedaju pukovnijama milicije, neshvatljiva i neprihvatljiva kašnjenja, te ne pridržavanje prvotnih dogovora i zadaća, te još uvijek nedostatak bojnih iskustava kontinentalnih časnika za provedbu ovakvih taktičkih napada.


Post je objavljen 20.05.2011. u 14:46 sati.