Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

Sreća





Kako biti sretni sa svojim životom upravo sada, bez obzira na to što se događa u vašem životu, objašnjava Eckhart Tolle, jedan od mojih omiljenih pisaca/spiritualnih učitelja, u svojoj knjizi „Jedinstvo sa svim životom“ (Oneness with All Life):

1. Ne tražite sreću. Ako ju tražite, nećete ju naći zbog toga što je potraga antiteza sreće. Sreća je uvijek neuhvatljiva, ali osjećaja nesreće možete se osloboditi odmah sada, tako što ćete se suočiti s onim što je umjesto da smišljajte priče o tome.

2. Glavni uzrok osjećaja nesreće nikada nije situacija već su to misli koje imamo o situaciji. Budite svjesni svojih misli. Odvojite ih od situacije, koja je uvijek neutralna, koja je uvijek onakva kakva je. Ovo je situacija ili činjenica, a ovo su moje misli o njoj. Umjesto smišljanja priča, držite se činjenica. Na primjer: „Propao sam“ je priča. Ograničava vas i sprečava da poduzmete učinkovitu akciju. „Imam 50 centi na bankovnom računu“ je činjenica. Suočavanje s činjenicama uvijek vas čini snažnijima.

3. Pokušajte uhvatiti glas u svojoj glavi, možda u onom trenutku kada se žali na nešto, i prepoznajte ga za ono što je: glas ega, samo misao. Kadgod primjetite taj glas, shvatiti ćete i da vi niste taj glas, već onaj koji ga je svjestan. Zapravo, vi ste svjesnost koja je svjesna glasa. U pozadini, tamo je svjesnost. Naprijed, tamo je glas, mislilac. Na ovaj način oslobađate se ega, oslobađate se neopaženog uma.

4. Gdjegod gledate postoji puno indikativnih dokaza za stvarnost vremena – jabuka koja gnjili, vaše lice u ogledalu nasuprot vašeg lica na slici snimljenoj prije 30 godina – a ipak nikada ne nalazite direktni dokaz, nikada ne doživite samo vrijeme. Sve što ikada doživite je sadašnji trenutak.

5. Zašto se tjeskoba, stres ili negativnost pojavljuju? Zbog toga što samo okrenuli leđa sadašnjem trenutku. A zašto smo to učinili? Mislili ste da je nešto drugo važnije. Jedna mala greška, pogrešan pogled, stvaraju svijet pun patnje.

6. Ljudi vjeruju da njihova sreća ovisi o tome što se dešava. Ne shvaćaju da je to što se događa najnestabilnija stvar u svemiru. Stalno se mijenja. Gledaju na sadašnji trenutak kao nešto upropašteno nečime što se je dogodilo, a nije trebalo ili kao manjkavo zbog nečega što se nije dogodilo, ali je trebalo. Tako propuštaju dublje savršenstvo koje je svojstveno samome životu, savršenstvo koje leži izvan onoga što se događa ili ne događa. Prihvatite sadašnji trenutak i pronađite savršenstvo nedotaknuto vremenom.

7. Što je više zajedničke prošlosti u vezi, to prisutniji trebate biti, inače ćete stalno morati proživljavati svoju prošlost.

8. Izjednačavajući fizičko tijelo sa „ja“, tijelo kojem je sudbina ostarjeti, usahnuti i umrijeti, uvijek vodi ka patnji. Suzdržavanje od identifikacije s tijelom ne znači da se za njega više nećete brinuti. Ako je jako, prekrasno ili vitalno možete cijeniti njegove kvalitete – dok traju. Možete poboljšati stanje svojeg tijela dobrom prehranom i vježbanjem. Ako ne izjednačavate svoje tijelo s onim što jeste, kada ljepota nestane, vitalnost se smanji ili tijelo nastrada, ovo ni na koji način neće imati učinak na vaš osjećaj vrijednosti ili identiteta. Zapravo, kako tijelo slabi, svijetlo svjesnosti će lakše sjati.

9. Ne postajete dobri pokušavanjem da budete dobri nego pronalaženjem dobrote koja se već nalazi u vama i dopuštanjem toj dobroti da se pojavi.

10. Ako je mir ono što doista želite, onda ćete izabrati mir.

Post je objavljen 20.05.2011. u 08:15 sati.