Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

Je li trava zelenija s druge strane ograde?



Lijepo mi je vidjeti uređen travnjak i volim miris tek pokošene trave. Bez obzira što nisam stručnjak za travnate površine, usuđujem se navesti nekoliko razloga kao odgovor na pitanje iz naslova. Dakle, može biti da je susjed izabrao i dobro platio kvalitetnu vrstu trave, pripremio zemljište da bude dovoljno rahlo, posijao prema uputama te redovito održava travnjak – zalijeva ga, kosi i čuva. Rezultat: lijepa, kvalitetna, gusta, zelena trava, živi tepih, ukras okućnice, zadovoljstvo domaćina, odmor za oči i … zavist susjeda!

Je li stvarno trava zelenija iza ograde?
Čak i da je stvarno tako, nema razloga da i ti sam u svojem dvorištu nemaš isto tako lijep travnjak pa i ljepši ako slijediš upute.

Iza ograda je sve ono što nije tvoje. Vidjet ćeš onoliko koliko ti to susjed dopusti. Zato i postoje razne ograde – visoke, niske, drvene, kamene, željezne, guste ili rijetke.

Bio jednom komad zemlje koji je silno želio postati prekrasan vrt. Jedan vrtlar odlučio je za veliku svotu novca kupiti baš taj komad zemlje, a pripremio je i sjeme posebne kvalitete samo za taj vrt. Naravno, komad zemlje se obradovao. Oduvijek je maštao o tome kako će jednom postati lijep vrt. Zato je odmah počeo činiti sve što može kako bi postao privlačan. Ali pogledavši se, otkrio je mnogo nekorisnog i štetnog raslinja. Zbunio se i posramio. Prije nego što ga je vrtlar kupio, nije obraćao pozornost na korov koji se nesmetano širio s korijenjem već duboko u tlu. Poželio se što prije osloboditi korova, ali kako? Dolazili su razni savjet: riješi se ti ovog korova koji se vidi, a korijenje ostavi vrtlaru ili pa ne moraš odmah sve ukloniti… Ali dani su prolazili brzo, a korov se širio još brže.
Već izmoren neuspjelim pokušajima, bez obzira na sav svoj uložen napor, trud i muku, bio je prisiljen priznati kako svojim naporima nikada neće postati lijep vrt.

A vrtlar je već nekoliko puta dolazio ali komad zemlje zauzet svojom borbom nije ga primjećivao. No, sada je slušao vrtlarevu poruku:
Nije dužnost vrta da se sam bori protiv korova. Ja ne vidim samo ono što si ti sada, već vidim i ono što možeš postati!
I tako, komad zemlje umjesto da se prepusti očaju, prepustio se vrtlarevim rukama i postao je predivan vrt. Primao je sjeme koje je vrtlar sijao, pio je vodu kojom ga je vrtlar zalijevao i kupao se u svjetlosti kojom ga je vrtlar obasjavao. Biljke u vrtu su rasle i donosile rod.

Naravno, ne radi se ovdje samo o običnoj zelenoj travi i vrtu punom povrća. Sigurno ste iz ovih slika shvatili poruku o nepotrebnoj zavisti, o strpljenju, o karakteru i o blagoslovima života sa Spasiteljem. Upute lako možeš pronaći na stranicama Biblije. Jeste li znali da se u Bibliji petnaestak puta spominje trava i petnaestak puta vrt. A u raznim vrtovima odigrale su se važne stvari. U Edenskom vrtu zmija je prevarila Evu i Adama, oni su zbog grijeha istjerani iz vrta. U vrtu je Isus molio, plakao, u vrtu je izdan bio. U vrtu je bilo položeno njegovo tijelo nakon što su ga spustili sa križa. U jutro uskrsnuća Marija nije prepoznala Isusa te je pomislila da je vrtlar. (Ivan 20,15)!

Što se događa u tvojem vrtu? Iza tvojih ograda? Tko obrađuje zemlju? Kako rasteš? Donosiš li rod? (Matej 7,16-20)
Želim da se umjesto očaju prepustimo Vrtlarevim rukama, primajmo što nam On daje, pijmo vodu, kupajmo se u svjetlosti i donosimo rod! Izaija 58,11.

Post je objavljen 19.05.2011. u 21:43 sati.