Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Djeovojke pripremile izložbu: Plakatima o Benediktovom životu

U ženskom kulturnom centru Harmica otvorena je u subotu, 14. svibnja izložba o životu i radu pape Benedikta XVI. Izložba se sastoji od deset plakata koje su izrađivale djevojčice i djevojke koje sudjeluju u aktivnostima kulturnog centra Harmica, a koji pokrivaju Papino djetinjstvo, mladenaštvo, svećeništvo, njegov rad kao profesora teologije, prefekta Kongregacije za nauk vjere te, naposljetku, njegovo papinstvo.

Sama izložba, koja je napravljena tako da svaki pojedini plakat predstavlja određeni period života pape Benedikta XVI., kako objašnjava voditeljica izložbe, Ivana Grbeša, ima dva cilja. Prvi je da, obzirom na negativnu sliku koju mediji šire o Svetome Ocu, same djevojke koje su izložbu i postavile nauče koristiti i evaluirati dostupne podatke i informacije, ali i same istražiti Papin život preko njegovih knjiga te mu se na taj način približiti. Drugi je cilj izložbe bolje upoznavanje pape Benedikta. "On je veliki mislilac i veliki čovjek, puno se toga o njemu može naučiti", rekla je voditeljica izložbe za našu internetsku stranicu.

Na otvorenju izložbe, o Papinu je životu i djelovanju govorila mr.sc. Ana Volarić-Mršić, teologinja i bioetičarka. Krećući od najranijih dana Josepha Ratzingera, Volarić-Mršić je publiku upoznala sa svim etapama života sadašnjega Pape.

Upozoravajući na trend sekularizacije i izbacivanja Boga iz čovjekova života, o kojemu govori i sam Papa u svojemu pismu mladima za ovogodišnji Svjetski dan mladih, Volarić-Mršić je pozvala da slijedimo primjer koji nam Papa daje. "Ono najvažnije kod pape Benedikta XVI. je sam Bog", zaključila je Volarić-Mršić. "Bog je u središtu njegove teološke misli. Bog je misao vodilja i temelj svih papinih razmišljanja, Papina osnovna misao je staviti Boga na prvo mjesto, a ostalo će se posložiti", rekla je predavačica naglašavajući da se "moramo boriti kako bismo Bogu dali mjesto koje mu pripada".

Svoje je predavanje Volarić-Mršić upotpunila otkrivanjem raznih detalja i simbola vezanih kako za papinstvo, tako i osobno za papu Benedikta. Posebno naglašavajući ulogu Pape kao pastira Crkve, gošća predavačica je pozvala sve da načule uši i otvore srca kako bi čuli poruku koju će Papa izreći prilikom svog posjeta Hrvatskoj.

Osim plakata, djevojke su izradile i maleni klavir od papira jer Papa, zaljubljenik u glazbu, voli ponekad ponešto i zasvirati. Od lego kockica složile su helikopter jer papa uživa u vožnji helikopterom za koji čak ima i pilotsku dozvolu… Među izložbenim primjercima našla se i jedna plišana igračka. A zašto? E to ćete morati otkriti sami. Jer kada bismo vam otkrili baš sve zanimljivosti iz Papina života, ne bi vam bilo zanimljivo posjetiti izložbu koju su postavile vrijedne ruke djevojaka iz Harmice. A izložbu možete pogledati u kulturnom centru Harmica (Kamaufova 11) svaki dan do 4. lipnja.

Autor: Valentina Gusić

Post je objavljen 19.05.2011. u 15:54 sati.