Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Stalno napredujte u ljubavi

HKR: Mladi i Benedikt XVI.

Da su papi Benediktu XVI. mladi važni shvatili su svi oni koji su bili na prvom susretu s njim u Kölnu 2005. U povodu Svjetskog dana mladih, nekoliko dana prije odlaska u Köln, papa Benedikt XVI. za Radio Vatikan dao je prvi intervju u svojemu pontifikatu koji je posvetio upravo mladima. O odnosu mladih i Benedikta XVI. govorila je emisija Hrvatskog katoličkog radija.

Papa je tom prigodom istaknuo kako s velikom radošću iščekuje susret s mladima iz čitavoga svijeta u Kölnu te podijelio oduševljenje činjenicom da je upravo to njegovo prvo putovanje u inozemstvo. „Susresti se s mladima uvijek je lijepo, možda imaju i mnogo problema, ali sigurno sa sobom nose mnogo nade i zanosa. U mladima je snaga budućnosti. Sa susreta s mladima uvijek se odlazi s novom snagom, radosniji i otvoreniji“, rekao je tom prigodom papa Benedikt XVI.

Sigurno nije bilo lako nakon pape Ivana Pavla II. kojeg su ljudi svih generacija cijenili, poštovali i voljeli, stati ispred više od milijun mladih ljudi. Papa Ratzinger prepustio se u ruke Duha Svetoga i već na prvom susretu oduševio njihova srca. Svojim riječima pokazao im je da mu je stalo do njih, da su mu važni, da u njih ima povjerenja. Prvo Papino obraćanje mladima 2005. bilo je s broda kojim je plovio Rajnom do kelnske katedrale. Na obalama Rajne okupilo se 170 tisuća mladih iz gotovo 200 zemalja svijeta od kojih su mnogi do vrata bili u rijeci kako bi mu bili što bliži. Sveti Otac mlade je tada pozvao da se prepuste Kristu jer samo On daje puninu životu. U svom govoru istaknuo je kako danas mladi za razliku od Sveta tri kralja, više ne traže novorođenog kralja, već ispravne kriterije za dobar život, pitaju se kako bi trebalo izgraditi budućnost i kome mogu vjerovati.

Irena Lacić za HKR istaknula je način i prednost i nedostatak što je doživjela dvojicu papa:
„Ivan Pavao II imao je puno jaču karizmu koju možda ovaj nema toliko i vjerojatno ima veći strah jer je nakon jednog pape Ivana Pavla II puno teže takvu osobu zamijeniti. Malo me bilo strah kako će to sve izgledati, hoće li u meni probuditi to nešto kao što je probudio Ivan Pavao II. Ali, zna se da je papa ipak glavni cijele crkve, pa mogu reći da je on ispunio moja očekivanja.“

Papa Benedikt XVI. mladima je uputio poziv za susret u Madridu u kolovozu 2011:
„Nije riječ o tome da trebaš činiti izvanredne ili junačke geste već da djeluješ tako da sve talente i vlastite mogućnosti upotrijebiš tako da urode plodom nastojeći stalno napredovati u vjeri i ljubavi.“

Post je objavljen 19.05.2011. u 15:48 sati.