Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RIBARI UPOZORAVAJU NA NEDJELJIVOST, INTEGRITET I CJELOVITOST DRŽAVNOG TERITORIJA




17. svibnja 2011. godine

PRIOPĆENJE KOORDINACIJE UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA

Već duže vrijeme upozoravamo da se ribarstvo uništava sustavno, ali nam nikako nije bio jasan cilj glavnih krivaca za kolaps ribarstva, državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, i ministra poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića.
Danas nam je cilj svima jasan: nakon što je 25 tisuća kvadratnih kilometara gospodarskog pojasa predano susjedima talijanima, sada se predaje i trideset tisuća kvadratnih kilometara teritorijalnog mora, ponovo talijanima. Uništavanje ribarstva je sustavno rađeno s ciljem da se što manje preostalih ribara počne buniti protiv takve politike. Žalosno je da ostale građane ove zemlje ne zanima zašto je nestalo pola hrvatskog teritorijalnog mora, ali je državna propaganda to proglasila neophodnim zbog ulaska Hrvatske u EU. Ali pitamo onda sve koliko će Hrvatske uopće preostati kad bude ulazila u EU?
Iako je u DEKLARACIJI O TEMELJNIM NAČELIMA PREGOVORA ZA PUNOPRAVNO ČLANSTVO REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI, koju je Sabor RH donio 19. siječnja 2005. godine, napisano da je pri ulasku u EU politički cilj Republike Hrvatske očuvanje nedjeljivosti, integriteta i cjelovitosti državnog teritorija Republike Hrvatske, pitamo se kako se onda odustalo od 55 tisuća kvadratnih kilometara teritorijalnog mora RH, kojeg čine gospodarski pojas i teritorijalno more? U istoj DEKLARACIJI pregovori o ribarstvu su označeni prioritetom te se naglašava nužnost osiguranja transparentnog vođenja pregovora i nužnost pojačanih aktivnosti na širenju informacija o svim aspektima procesa pregovora. To je u praksi ispoštovano na način da mi ribari cijelo vrijeme, iako smo tražili, nemamo pojma o tome što se dešava u pregovorima te nas i cjelokupnu javnost cijelo vrijeme obmanjuju i lažu.
Voditelj pregovaračke skupine za ribarstvo Ivan Katavić, državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić, državni tajnik za EU integracije Andrej Plenković i ostali cijelo su vrijeme govorili da strani ribari neće ući u hrvatske teritorijalne vode. Zadnja obmana se desila na ribarskom sajmu u Umagu gdje je to opet ponovio Tonči Božanić da bi samo par dana kasnije bilo objavljeno kako su naši dužnosnici lagali, jer ne samo da ne smijemo primijeniti gospodarski pojas već se i dopušta slovenskim ribarima ulaz u hrvatsko teritorijalno more. Bojimo se i pomisliti što je sve predano Talijanima! Sada će nam reći da se Talijanima nije ništa obećalo, ali isto tako su već govorili i za Slovence pa nam nije teško zaključiti da li ćemo im vjerovati ili ne.
Samo hrvatski političari danas mogu Slovencima darovati 6 puta veću površinu od njihovog vlastitog teritorijalnog mora i to nam objašnjavati pričom kako je to za nas dobro i kako će nama cvasti ruže kad uđemo u EU. Sičušna Malta se izborila za gospodarski pojas od 25 NM ( nautičke milje) kad je ušla u EU, a Hrvatska će ostati bez velikog dijela teritorijalnog mora, sve zahvaljujući našim vrhunskim stručnjacima u prodaji vlastitog teritorija. U obrani svojih, a ne interesa nacije zaboravljaju da i mi znamo čitati te znamo da se ribarski dio SOPS-a (Sporazum o pograničnoj suradnji RH i RSlovenije) uopće ne treba primjenjivati jer to omogućuje Sporazum. Zašto naši dužnosnici zaboravljaju tu činjenicu, iz čega je očito da postoji određeni dogovor o kojem mi ribari, ali i ostali građani ništa neznamo.
Ono što znamo je da nećemo dopustiti prodaju hrvatskog teritorija bez obzira na ciljeve pregovarača i političara jer nema većeg cilja od onoga koji piše u USTAVU REPUBLIKE HRVATSKE, a u kome se kaže da je SUVERENITET Republike Hrvatske NEOTUĐIV, NEDJELJIV I NEPRENOSIV. U USTAVU RH također piše da more ima osobitu zaštitu države, pa se opet pitamo kako to državni tajnik Božanić i njegovi suradnici štite hrvatsko more? Dojam je kako im je na pameti sve rasprodati, darovati, a ono što preostane - uništiti.
Državni tajnik Tonči Božanić i ministar Petar Čobanković, govore kako smo mi marginalna skupina koju zanimaju samo vlastiti interesi, iako su danas svi ribari, uključujući i HGK i HOK, ujedinjeni u obrani Jadrana i ribara.
Ponosni smo da nemamo iste interese kao Božanić i Čobanković jer njihovi interesi su – dokazali su nam to dosadašnjim postupcima - uništavanje hrvatskog ribarstva i prodaja hrvatskog mora, a naši su interesi upravo suprotni.
Zato spomenutim političarima i ostalima poručujemo da neće uspjeti prodati ni ribare ni Hrvatsku radi svojih sitnih osobnih interesa, jer ćemo im mi stati na put, kao što su stoljećima radili hrvatski ribari, braneći Jadran i Hrvatsku od stranih okupatora i domaćih izdajnika!

UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA NAŠE MORE, predsjednik: Albin Popov
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA MARE CROATICUM, predsjednik: Daniele Kolec
UDRUGA PROFESIONALNIH RIBARA ISTARSKI RIBAR, predsjednik: Radovan Simić



Post je objavljen 18.05.2011. u 11:42 sati.