Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

'Go-misaona igra' napunio je danas 7 godina


Prije točno sedam godina osvanuo je na blog.hr prvi post o gou. Bio je to Go - Otvoreno prvenstvo Hrvatske za 2004. Posjetio sam danas to mjesto i vidim da bi ga trebao malo urediti. Godine su ostavile ipak traga, jer održavajući sav materijal na blog.hr ipak je došlo do nekih gubitaka. Nestale su sličice, a i pojavio se na dnu neki post kao fantom koji inače pripada 2007. godini. Čitav prvi mjesec života bloga može se vidjeti pod ovim linkom.
Ranije sam uređivao i radio 'Tjednike' sa vijestima o igranju goa kod nas. Imam ih sve u osobnoj arhivi u svom kompjutoru.
Vidjevši taj rad, a slao sam ga mnogima poput spama i vjerojatno im smetao i išao na živce, Tom Robotić, prijatelj i otac jedne od mojih učenica goa, koji je i sam bio bombardiran mojim Tjednicima, javio mi je radosnu vijest. Kazao mi je kako je ovih dana krenula nova inicijativa kod nas na internetu. Kaže da bi ja tamo mogao slagati ove vijesti i mogli bi ih svi koji žele vidjeti. Znao sam da sam mnogima dosadan mailovima kojima sam slao Tjednike, pa mi je ovo izgledalo razumno, a pomislih kako bi tako mogao potaknuti interes i nekim novim budućim igračima goa. Dobra stvar, te odlučih se registrirati na blog.hr. Kaže Tom da je sve besplatno.
17. svinbja prionuh uz komp i krenuh na preporučenu adresu. Našao sam put registracije i krenuh.
No, pobrkao sam pojmove, naziv bloga, korisničko ime, lozinku i nikada više nisam mogao uči u taj prvi blog. Ustvari sam potpuno zaboravio gdje sam što napisao. Bio sam ljut na sebe i odustao.
Sljedeći dan, 18. svibnja, krenuh ponovo. Zapisivao sam svaki urađeni korak i ovaj blog je stvarno uspješno rođen.
Zanimljivo je da nisam informatički neobrazovan. Radio sam na IBM-strojevima još od 1974., ali ovo me nekako zbunilo. E, jesam ja neki informatičar!
Evo nekoliko podataka iz statistike bloga.

Datum i vrijeme prvog posta:18. 05. 2004. (15:29)
Ukupno postova: 1921
Prosjek postova po tjednu: 5.3
Prosjek postova po mjesecu: 22.9
Ukupno riječi u svim postovima: 514522
Prosjek riječi po postu: 268
Ukupno komentara ostavljenih na vašem blogu: 2058
Prosjek komentara po postu: 1.1

Trenutno je aktivnost na blogu smanjena, jer se kod nas smanjilo igranje goa. Valjda su takova vremena kada mnogi nemaju vremena ili dovoljno slobode, ili jednostavno nema interesa za složene misaone igre. Go je ustvari jednostavan i kao takav pokazuje put jednostavnosti, ali mnogi robuju prvom dojmu i tako ostaju samo oni koji su imali osjećaj pozvanosti. No, nije to katastrofa. Go postoji takav preko 4.000 godina i još se igra. Kod nas u Hrvatskoj nije prepoznata njegova vrijednost, ali u mnogim dijelovima svijeta se puno masovnije i kvalitetnije igra.
Blog nastavlja dalje. Oslabio mi je vid, ali ne i volja. Čitamo se dalje…
bl. Muradenu

P.S. Neki se pitaju što mi znači ono bl. Muradenu. Ono bl. znači bloger, a Muradenu je način kako Japanci izgovaraju moje ime, Mladen. Zašto Japanci? Pa, od njih sam direktno ili posredno naučio sve od ove divne igre. Hvala im velika.

Post je objavljen 18.05.2011. u 11:28 sati.