Ne tako davno na blog sam unijela recept za Pogaču «cvijet». Kad je riječ o pogačama/pecivima za koje se dizano tijesto premazuje margarinom (maslacem) – davno sam zaključila da je meni tijesto ukusnije ako se premazuje nerastopljenim margarinom ; zato obožavam npr. Masnu pogaču, Zamotanka itd.
U Pogači cvijet tijesto se premazuje rastopljenim margarinom (maslacem) i ta pogača je u redu, ali meni nije ni približno onako ukusna kao npr. spomenuta Masna pogača koja se premazuje nerastopljenim margarinom .
Neki dan sam krenula raditi Masnu pogaču i sjetila sam se da bi baš bilo zgodno oblikovati ju na drugi način: da podsjeća na Pogaču cvijet, ali ovaj put htjela sam da pogača bude «okruglija», pa nisam izvlačila razrezane vrhove onako kako to inače radim, nego sasvim malo, te je rezultat drugačiji.
Dakle, držala sam se recepta za Masnu pogaču (smanjila sam omjer sastojaka), ali pogaču sam oblikovala da sliči Pogači cvijet.
Kad se radi «originalna» Masna pogača, treba ju ostaviti da se diže oko sat i pol (tijesto tijekom dizanja i pečenja praktički utrostruči svoj volumen), ali ja ovu varijantu pogače nisam ostavila da se diže, samo sam ju ostavila na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrijala. Ne znam ni kako bi ta pogača izgledala da sam ju ostavila da se diže oko sat i pol: u svakom slučaju trebala bih ju peći u većoj posudi (koju nemam!) jer kad bi ova pogača narasla u ovoj posudi (promjera 28 cm) u kojoj ju pečem, budući da je ta posuda premala - to bi sve «sraslo» zajedno i cvijet se ne bi mogao ni raspoznati.
Potpuno sam zadovoljna ovom varijantom u kojoj se pogača ne ostavlja da se digne (naravno, manja je, budući da ju nisam ostavila da se diže; ako želite veću, zamijesite više tijesta):
Sastojci
500 g brašna
1 suhi kvasac (7 g)
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
3 jaja
oko 100 ml kiselog mlijeka
oko 100 ml mlake vode
Za premazivanje
oko 120 g mekanog margarina
Ostalo
žumanjak ili bjelanjak ili cijelo jaje
bijeli i crni sezam, mak, lan,… za posipanje
Sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol, jaja, kiselo mlijeko i vodu pa zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte više tekućine, da tijesto ne bide suho). Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom oko pola sata da se digne.
Mekani margarin dobro promiješajte ili izmiksajte da se može lako razmazivati.
Okruglu posudu za pečenje (oko 28 cm promjera) namastite margarinom i pobrašnite.
Dignuto tijesto premijesite, oblikujte svojevrsni valjak i okomito ga prerežite na tri dijela: jedan mali i dva podjednako velika.
Maleni komad stavite na stranu: njega ćete na kraju staviti u sredinu pogače (tijesto koje ne upotrebljavate pokrijte krpom da se ne suši).
Jedan od dva velika komad tijesta podijelite na pet jednakih komada.
Četiri komada razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Svaki krug premažite mekanim margarinom i složite ih jedan na drugi.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
Napravljeni zamotuljak stavite u sredinu posude za pečenje. Oštrim nožem razrežite ga na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van (preklopite ga preko rubnog, nerazrezanog dijela tijesta) – ja ovaj put te vrhove nisam «izvlačila» onoliko koliko ih inače izvlačim za Pogaču cvijet, pa je efekt drugačiji.
Sada uzmite preostali veći komad tijesta (ne onaj najmanji!) pa i s njim ponovite postupak kao i s ovim komadom tijesta: podijelite ga na pet jednakih dijelova.
Četiri komada tijesta razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm).
Svaki krug premažite ostatkom margarina i složite ih jedan na drugi.
Peti komad tijesta razvaljate da bude malo veći od četiri prethodna kruga pa taj peti krug položite preko ostalih krugova, krajeve tog kruga podvijte (nagurajte) pod prvi krug da dobijete svojevrsni zamotuljak (taj krug ne premazuje se margarinom).
Dobiveni zamotuljak stavite u sredinu, tj. unutar dijela tijesta koje je već u posudi za pečenje. Sada oštrim nožem razrežite i taj zamotuljak na osam dijelova – ostavljajući neprerezan oko 1 cm tijesta na rubovima. Vodite računa o tome gdje režete tijesto jer kad izvučete odrezane «špićaste» vrhove ovog zamotuljka: oni moraju doći između vrhova prethodnog zamotuljka.
Svaki odrezani «trokutasti» komad uhvatite za špićasti vrh i izvucite ga od sredine prema van – ja ovaj put te vrhove nisam «izvlačila» onoliko koliko ih inače izvlačim za Pogaču cvijet, pa je efekt drugačiji.
Uzmite najmanji dio tijesta, malo ga premijesite, oblikujte kugli, malo ju spljoštite u stavite u sredinu posude za pečenje.
Tijesto možete premazati ili cijelim umućenim jajetom, ili žumanjkom umućenim s 1-2 žlice mlijeka ili umućenim bjelanjkom.
Ja sam sve mazala umućenim bjelanjkom.
Po želji, pogaču posipajte sjemenkama, makom… pa pokrijte krpom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi dok se pećnica zagrije.
Pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva pa ju pecite oko 10 min. Tada ju pokrijte folijom i pecite na 180 stupnjeva oko 20 min. Nakon toga skinite foliju i pogaču pecite još par minuta da odozgo dobije boju.
Pečenu pogaču izvadite iz posude, pokrijte krpom i ostavite da se malo ohladi.
Post je objavljen 19.05.2011. u 08:07 sati.