Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Izleti, putovanja... Proljetni Sisak

Nedavno smo se vratili iz Zagreba, u kojemu smo proveli prekrasnih tjedan dana, uhvativši upravo ono kratkotrajno toplo i sunčano razdoblje koje se uglavilo između proljetnih kiša koje ove godine nikako da prestanu. Šetali smo gradom, danju i u prekrasna, topla predvečerja, sjedili smo uz hladna pića i topli povjetarac na noćnim terasama donjogradskim, gornjogradskim i na našoj privatnoj, na kojoj se osjeća opojni miris cvijeća koje raste u vrtu, a njime se noću šeću ježevi i, prolazeći kroz grmove, diskretno šuškaju.

Put nas je, kao i obično kad odemo u Zagreb, doveo i do Siska. Žao mi je što taj grad tako slabo poznajem i ne mogu vam o njemu baš previše toga reći. Dosta je davno postojao blog Siščanka iz drevne Siscije, no čini se da je u međuvremenu izbrisan, što je zaista šteta. Bio je to prekrasan blog, ne samo informativan i s kvalitetnim slikama i tekstovima, nego i prepun ljubavi za autoričin grad. Stoga, želite li saznati nešto više o Sisku, uputit ću vas na njegove službene stranice ili na upis u Wikipediji, a ja ću vas povesi u šetnju Šetnicom uz Kupu i središtem grada.


Za jedan grad nema ljepše stvari od rijeke koja teče njegovim središtem i čija je obala uređena. Upravo je to slučaj u Sisku. Šetnica je ušminkana, uz nju su brojne terase kafića i Siščani, moram primijetiti, zaista znaju uživati u toj ljepoti. Na žalost, nijedan od tih kafića ne drži sladoled, čak ni običnu Ledo škrinju, tako da smo - budući da su se nasljednice htjele rashladiti - na kraju morali sjesti dalje od obale, na terasu obližnje slastičarnice, što nas nije spriječilo da se prošetamo uz Kupu.












Ova je zgrada poznata pod nazivom holandska kuća; ako je suditi prema njezinome stanju, rekla bih da je napuštena, što je zaista šteta, jer je vrlo lijepa i nalazi se na prekrasnom položaju.






Tu je i neizostavni ribolovac, očigledno nezainteresiran za ispijanje kavice.




Što je muškarac bez brkova, što je obala bez smeća?




Iako su kuće vrlo lijepe, mnoge su zapuštene; posvuda u središtu grada vidjet ćete kuću sređene fasade naslonjenu na zgradu koja se gotovo raspada. Šteta.






Bilo kuda, kultura svuda.




I za kraj, malo romantike. Ah!



Post je objavljen 17.05.2011. u 20:52 sati.