Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Poklopac na nožicama za kišne dane bez vjetra


Autobusna stanica na Slavonskoj aveniji kod Čavićeve ulice. Snimio: Vanja

O dizajnu urbane opreme 70-tih i 80-tih bi se dalo svašta reći, no činjenica je da iz tog doba potječu neki od najpromašenijih proizvoda tog tipa ... a jedan od meni osobno najružnijih (molim, neka se autor idejnog rješenja ne uvrijedi, ovo je moje osobno mišljenje ...) i, rekao bih, najmanje funkcionalnih je nadstrešnica za autobusno stajalište ovog tipa.

Znam da su neki modeli (npr. slična nadstrešnica tramvajskih stajališta - čini mi se da još ima koja na Držićevoj ... ili ne?) imali i "leđa", tj. zatvoreni dio odozada i to baš nije doprinosilo ljepoti, ali jest funkcionalnosti ... no, ovaj ovdje "poklopac na nožicama" je zbilja bio i jest čista pušiona kad naiđe kišni dan s vjetrom. A i u slučaju jakog sunca korisna površina u hladu baš nije bila neka ...
(naravno, postoji mogućnost da je i ova nadstrešnica imala "leđa" pa da je taj stražnji dio devastiran, ali gotovo sam siguran da bar neki modeli ovog tipa nisu imali tu "pozadinu")

Usput, sjećam se da su i neki drugi gradovi imali slične nadstrešnice, čak i ružnije (sa npr. krovićem u obliku stošca koji je stajao na stupu u sredini pa je sve izgledalo kao neka čudna metalna gljiva), mutno se sjećam da sam viđao takve modele u Ljubljani, Mariboru, zatim ponegdje u BiH i Slovačkoj ... zna li netko nešto pobliže o njima?

Post je objavljen 17.05.2011. u 09:36 sati.