Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Godišnjica Radio i TV Zagreba - prisjećanje na rane godine radija!

Jučer, 15.05., slavilo se na Hrvatskoj radioteleviziji, 85 godina od početka emitiranja radio programa i 55 godina od početaka emitiranja TV programa. Možda ste i ulovili poneku od slavljeničkih emisija - ja sam sa klincima jučer ujutro sa veseljem odgledao emisiju "55 slavnih" sa pregledom najznačajnijih emisija Dječjag programa, od Mende i Slavice, preko "Velikih i malih", "Jelenka", Špira Špule, "Smogovaca" pa do Bembe, Žutokljunca i ostale novije ekipe.

No, ima i manje poznatih stvari iz povijesti HTV-a od tih slavljeničkih emisija, recimo OVDJE možete vidjeti zanimljiv povijesni pregled ne samo povijesti hrvatskog radijskog i TV-programa već i povijesti prijenosa govora i slike općenito. Ali, za pravi prikaz povijesti radija, nadasve detaljan i popraćen slikama i zgodnim informacija iz nekadašnjeg svakodnevnog radijskog života pogledajte na stranicu "Povijest radija u Hrvatskoj" izvjesnog Bere.

Zahvaljujući fotkama i informacijama iz arhive GP-a i VT-a (kojima se zahvaljujem i na inspiraciji za pisanje ovog posta!) evo i nekoliko snimaka i informacija i iz prve ruke. Za početak, ovo je zgrada u dvorištu Markova trgu 9 gdje je bio prvi studio i postavljena prva antena Radio Zagreba 1926. godine.


Snimio: GP

Tu je i spomen ploča povodom tog događaja!


Snimio: GP


Preslika materijala iz izloga Zagrebačkog radioamaterskog saveza u Bulićevoj ulici. Presnimak: GP

1934. godine odašiljač se seli na novu lokaciju, u blizinu Bundeka (ne zaboravite, u to doba je to bila daleka periferija!) i to nigdje drugdje nego u zgradu u kojoj se danas nalazi motel "Zagreb" i koja je prema tome možda čak i najstarija živuća zgrada na južnoj obali Save!


Članak iz glasila "Društva Zagrebčana" iz 1934. godine. Preslika: VT

Evo i nekoliko starih radio aparata iz GP-ove i VT-ove kućne zbirke!

Za početak Philips iz 1929. godine koji bi, da je jedne rezervne elektronske lampe, još mogao i raditi!


Snimio: GP


Snimio: GP


Snimio: GP


Snimio: GP

Zatim Sonera iz 1936-te godine!


Snimio: VT


Snimio: VT

Te na kraju nešto noviji radio aparat Grundig iz 1956 ili 1957. godine!


Snimio: VT

Post je objavljen 16.05.2011. u 15:21 sati.