Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Zbog uništene ceste Tolići ne mogu obnavljati stare kuće na Radoviću

U Vrgoračkim novinama pisao sam prije nekoliko mjeseci o srušenoj cesti prema Radoviću. Tijekom radova na autocesti, stara makadamska cesta od Ajdanovca prema Radoviću je uništena, ali građanima koji gore imaju djedovinu nije dana nikakva alternativa, niti im je označen rok do kojeg će se cesta obnoviti.

Iseljenik na Novi Zeland Ivo Tolić gotovo svake godine dolazi u Vrgorac i tu ostaje više od mjesec dana. Imao je plan obnoviti staru kuću na Radoviću, gdje bi provodio odmor, jer ni njega, ni njegovu suprugu, ne zanimaju hoteli, već isključivo priroda i naša starina. No u tom naumu ispriječili su se radovi na autocesti, tijekom kojih je uništena cesta prema Radoviću, zbog čega radnici nisu mogli pristupiti selu kamionima sa natovarenim materijalom i strojevima.

Kako je Tolić tada rekao, išao je od institucije do institucije kako bi saznao što će biti sa starom cestom. Obaviješten je kako se navodno planira zaobilaznica toga puta, ali on je bio mišljenja da je dovoljno poravnati 20 metara puta koji se nalazi odmah do trase autoceste, kako bi mogao pristupiti automobilom u selo. Uputio je stoga apel gradskim vlastima Vrgorca i nadležnim službama u HAC-u da se zauzmu da se obnovi stari put i to na trasi koja se nalazi odmah do autoceste, kako bi tijekom slijedećeg dolaska mogao započeti sa obnovom, za koju vjeruje da će potaknuti i druge rođake da krenu istim putem. No od toga nije bilo ništa. Institucije su ostale gluhe na molbe i zahtjeve.

Na ovaj problem nekoliko puta nam je skretao pozornost i vatrogasac Ivica Tolić iz Vrgorca, te Josip Tolić iz Zadra. Svi bi željeli obnavljati svoju starinu, gdje bi provodili više vremena, ali su u svome naumu u potpunosti onemogućeni, bez naznaka da će se u budućnosti nešto promijeniti.

Potaknuti tom pričom, i sami smo kontaktirali HAC, ali nikakvog odgovora nismo dobili. Posljednih dana kolaju neprovjerene informacije da će se graditi zaobilaznica nakon otvaranja čvora Vrgorac u lipnju, ali potvrdu te informacije nismo mogli dobiti.


Post je objavljen 15.05.2011. u 13:08 sati.