Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Višeslojna arheologija

Dragi moji, sigurno ste već čuli za jedno od glavnih pravila u arheologiji - kad negdje u zemlji nađete nešto zanimljivo tad kopajte posebno oprezno još dublje jer postoji mogućnost da se ispod tog nalaza pronađe i nešto više i to još starije ... najnoviji nalazi su gotovo uvijek najbliže površini, a ispod toga se kreće sve dalje i dalje u prošlost.

A to, naravno, vrijedi i za urbanu arheologiju, posebno za natpise ... već je puno puta ispod novog natpisa izvirio neki stari, no danas vam želim pokazati slučaj ispod kojeg je ispod starog natpisa izvirio još stariji i to jednostavnim djelovanjem vremena i atmosferilija.

Vrlo davno, na samom početku pisanja bloga (u šestom postu 12.01.2009.!) sam spomenuo danas nepostojeće poplunare čiji su natpisi još i danas vidljivi, a jedan od njih je bio i poplunar Konstantinović Pero koji je imao radionicu u Maksimirskoj cesti, pored Bukovačke.

Pred desetak dana sam prolazio tamo i uočio kako se ispod tog već dosta starog natpisa vidi i neki drugi, još stariji. Uspio sam ga djelomično pročitati i evo što piše: "... preradu prehrambenih ..."


Stari natpis. Snimio: Vanja


Pogled na detalj još starijeg natpisa. Snimio: Vanja


Natpis u dvorištu. Snimio: Vanja

Post je objavljen 15.05.2011. u 10:05 sati.