Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

masaža za bebe

MASAŽA ZA BEBE


Majke i očevi spontano dodiruju svoje bebe i na taj način im pokazuju da ih vole. Posebno to čine prije spavanja ili kada su bebe uznemirene, uplašene, uplakane... S obzirom da je dodir prvo čulo koje se razvije i obično posljednje počinje slabiti, roditelji bi trebali što češće to činiti jer bebe vole da ih se dodiruje. Posebno djelotvornom se pokazala masaža za bebe koja poboljšava cjelokupni psihomotorni razvoj djeteta.

KAKO MASIRATI BEBU!?
Da bi uživali u blagodatima masaže, stvorite prijatnu atmosferu za vas i vašu bebu. Budite sigurni da je u prostoriji toplo i da beba leži na ručniku ili nekoj prostirci. Masažu bebe počnite od nogu i stopala vaše bebe. To je najmanje nametljiv način da se počne jer ionako bebi najviše dodirujete noge kad je presvlačite. Koristite duge, čvrste poteze (laki pokreti iritiraju djecu, kao i većinu odraslih) i uvijek održavajte kontakt s bebom.

Masaža nogu, stopala i stomaka
Pomjerajte svoje ruke niz bebine noge primjenjujući pritisak palčevima na unutarnje strane nogu i ostalim prstima na vanjske strane nogu. Onda, držite butinu objema rukama i nježno uvrćite i stiskajte dok pomjerate ruke od butina prema člancima. Sada valjajte nogu između vaših ruku od koljena prema članku. Masirajte malim kružnim pokretima tabane i nježno vucite svaki prstić. Malim kružnim pokretima pa većim masirajte trbuh u smjeru kretanja kazaljke na satu.

Masaža ruku, šaka i grudi
Pomjerajte svoje šake duž ruku, primjenjujući pritisak palčevima na unutarnje strane ruku i ostalim prstima na gornje strane. Masirajte malim kružnim pokretima dlanove koristeći palčeve i onda ' nježno vucite svaki prstić. Počevši od bokova, pomjerajte šake uz tijelo i završite spajanjem ruku na sredini grudi i spuštanjem prema pupku.

Masaža leđa
Malim kružnim pokretima masirajte s obje strane kičme od vrata prema kukovima.
Onda masirajte sa strane tijela prema vratu pa niz noge. Završite pokretima preko cijelog tijela počevši od vrata i dalje do nožnih prstiju jednim čvrstim pokretom.

Masaža lica
Kod masaže lica, prstima gladite bebino čelo i obraze. Masirajte s kažiprstom ili srednjim prstom i počnite u sredini čela i pomičite prste prema vanjskoj strani lica.

Kako masaža djeluje na bebe
Masažom se mogu ublažiti bolovi koje beba osjeća u razdoblju kada joj niču zubići.
- Kada je pod stresom, masaža može relaksirati bebu i pomoći joj da se opusti.
- Masaža je posebno djelotvorna u slučajevima kada beba pati od konstipacije ili grčeva u trbuhu ili kada ne može zaspati.
Istraživanja su pokazala da redovna masaža pomaže prijevremeno rođenim bebama da brže dobiju na težini.
- Masažom se potiče bebin imunitet, poboljšava cirkulacija i u velikoj mjeri sprječavaju virusne infekcije.
- Dodir i držanje su iznimno važni čimbenici u emocionalnom razvoju beba, a masaža pomaže u uspostavljanju čvršće veze između roditelja i beba.

SAVJETI ZA USPJEŠNU MASAŽU
- Prije svega, trebate se pobrinuti da beba udobno leži i daje ništa ne žulja. Ako primijetite da pruža otpor ili pokazuje znake negodovanja, prekinite masažu.
- Dobro nauljite ruke da bi bez problema mogle kliziti preko bebine kože
- Ponovite svaki pokret više puta, tako da postignete što bolji učinak
Zaustavite se ako beba počne plakati, pa nastavite kada se oraspoloži
- Vodite računa da bebi bude toplo. Ako je u prostoriji hladno, bebu možete masirati suhim rukama preko odjeće.
- Koristite ulja koja su isključivo namijenjena bebama, a ako upotrebljavate esencijalna ulja, konzultirajte se s aromaterapeutom!
- Pričajte bebi nježnim glasom da joj pomognete da se opusti.


Post je objavljen 14.05.2011. u 19:29 sati.