Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Djeca na suncu

Djeca na suncu


Sunce i boravak na otvorenom prvi su problem koji treba ozbiljno shvatiti: koža male djece još je osjetljivija od naše, pa malo dijete uopće nije uputno izlagati direktnom suncu jer proizvodnja melanina nije još do kraja uspostavljena. Na plaži odaberite duboki hlad ispod bora ili suncobrana, a vrijeme oko podneva svakako provedite pod nekim krovom.
Također, mala djeca lako gube vlagu tokom prve godine života, jer bubrezi nisu do kraja razvijeni, a ni sistem regulacije topline ne brani ih još dobro od sunčanice i visoke temperature. Naoružajte se sredstvom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (neka bude vodootpomo), ali bez obzira na faktor, treba se držati pravila o kratkotrajnom izlaganju suncu samo dok je dijete u vodi, dok se krećete i sl..
Djeci s osjetljivom kožom mogu biti problem sredstva s paraamino benzoična kiselina (PABU). Ova kiselina apsorbira oštećene ultravioletne zrake i tako štiti kožu, ali za djecu je bolje odabrati sredstva koja ne sadrže PABU. Kako djeca mogu biti osjetljiva i na druge kemikalije, nanesite na podlakticu djeteta manju količinu sredstva za sunčanje. Ako se ne pojavi reakcija tijekom 48 sati, sredstvo je sigurno.

Osjetljiva koža
Kod male djece opekotine od sunca, upravo zbog spomenute osjetljivosti, mogu se pojaviti i za oblačnog vremena iu hladu. Crvenilo i bol javljaju se tek nekoliko sati nakon izlaganja suncu, pa još jednom upozoravamo na oprez. Koža opečena od sunca je crvena, napeta i otekla, vruća je na dodir. Dijete treba skinuti, neka leži u hladu ili, još bolje, u zamračenoj sobi, a treba mu pomoći vlažnim oblozima. Pojave li se mjehurići ili vam se čini da je dijete ozbiljnije bolesno (malaksalo, povraća, ima visoku temperaturu), odmah potražite liječničku pomoć.
Dijete može dobiti osip i od vrućine ili od znoja, pa ga svakako treba što laganije oblačiti ili što duže držati golo. Ne brinite ako se dijete popiški, nitko na plaži to neće zamjeriti, a ako imate starije dijete, ljeto je ionako idealno vrijeme za odvikavanje od pelena.
Voli li se dijete igrati u vodi, osigurajte mu bazenčić ili ga posjedne u plitku vodu i svakako ga zaštitite suncobranom. Niste li u mogućnosti osigurati suncobran, dijete smije u vodi biti samo kratko vrijeme. Jako maloj djeci svakako vodu treba ugrijati u bazenčiću.


Post je objavljen 14.05.2011. u 19:12 sati.