Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

sredstvo za tamnjenje

Imitacija sunčanja

No, sve je češća i upotreba novih sredstava za postizanje preplanule boje kože. One korisnicima daju takvu boju da izgledaju kao da su se upravo vratili sa nekog ekskluzivnog mjesta za odmor.
Zahvaljujući tim sredstvima koža je preplanula, baršunasta, a takva koža san je ne smo velikog broja mladih ljudi, već i osoba srednjeg pa i starijeg životnog doba koje pomno paze na svoj vanjski izgled. Ova sredstva ne samo da bijelu kožu učine preplanulom, već omogućavaju da osunčan kožu i željenu boju koju ste postigli nakon sunčanja duže vremena održavate imitirajući sunčanje.
Sredstva za samotamnjenje iz tube ili spreja nemaju štetne efekte na kožu kakve imaju sunčeve zrake, a osobama koje čeznu za preplanulom bojom daju psihičko zadovoljstvo. I ne samo to. Ona vizualno prekrivaju celulit i cjelokupnu figuru tijela čine vitkijom.

Pravilna uporaba

No, upotreba ovih sredstava zahtijeva pravilno rukovanje jer, ukoliko niste upoznati sa načinom primjene, možete, nakon upotrebe, dobiti efekte suprotne od očekivanih. Tako možete dobiti pogrešnu boju, može koža ostati neravnomjerno pi-gmentirana i da se na njoj pojave estetski veoma nepoželjne šare. Sve su to posljedice neravnomjernog nanošenja sredstva za samotamnjenje. Sva sredstva ove vrste sastoje se od Dihidroksiaceton, aktivne komponente koja dovodi do tamnjenja kože. Nakon nanošenja dihidroksiaceton se upije u površinski sloj. U kontaktu sa zrakom bjelančevine stanica kože oksidiraju u tamnu boju. Zavisno od toga da li želite manje ili više tamnu boju kože, birat ćete preparate s različitim koncentracijama ove aktivne supstance. Ako želite tamnu boju kože, koncentracija Dihidroksiaceton treba biti veća i obrnuto. Ova aktivna supstanca sredstava za samotamnjenje, nakon kontakta sa kožom, daje i specifičan miris. Zato se farmaceutska industrija pobrinula pa je tržište snabdjela preparatima koji uz, aktivnu supstancu, sadrže esencijalna ulja i biljne ekstrakte koji maskiraju neugodan miris nakon kontakta kože sa Dihidroksiaceton.

Kako pripremiti kožu

Boja, koja se pojavljuje nakon nanošenja preparata, ovisi o kiselosti kože. Normalno je da koža ima blago kiseli pH. Ukoliko je pH kože niži, nakon kontakta s Dihidroksiaceton, boja će biti blago narančasta, a to nije boja koju želite. Zato prije nanošenja sredstva izbjegavajte uporabu sapuna i šampona, pogotovo onih jeftinijih, odnosno, duže vremena prije nego krenete u akciju "samotamnjenje" morate koristiti sapune i šampone koji imaju pH blago kiseo, dakle pH koji odgovara pH kože. Samo uz takvu prethodnu pripremu stabilizirat će se blago kiseli pH kože i dobit ćete željenu nijansu boje.
Preparati za samotamnjenje isušuju kožu. Zato je prije njihovog nanošenja potrebno utrljati u kožu hidr-atantnu kremu, ravnomjerno, svuda u jednakom sloju.
Nakon što se hidratantna krema upila u kožu, treba pričekati još najmanje šest sati, pa tek onda nanijeti sredstvo za samotamnjenje. Doduše, na tržištu se mogu naći i hidratantni preparati za samotamnjenje, ali je i njihova cijena veća.

Za svijetlu put i plave oči

Osobe svijetle kože, plaviih očiju i svijetle kose neće postići željenu boju nakon jednog nanošenja sredstva za samotamnjenje. To su osobe čija koža, nakon izlaganja suncu, uvijek reaguje jakom upalom i koje se naročito trebaju čuvati sunca. Takve osobe sredstva za samotamnjenje trebaju nanositi u više navrata da bi postigle željenu boju.

Koljena, laktovi, zglobovi

Prilikom nanošenja posebnu pažnju treba posvetiti mjestima na kojima je koža nabrana - iaktovima, koljenima i iznad zglobova prstiju. Zglobove je prilikom utrljavanja potrebno saviti kako bi se koža rastegla, a sredstvo ravnomjerno utrljao. Ako je koža na tim dijelovima gruba i hrapava, prije nanošenja sredstva, potrebno je pilingom odstraniti suvišne rožnate naslage, utrljati hidratantnu kremu pa tek onda nanijeti sredstvo za samotamnjenje.

Kako ukloniti pogreške

Greške prilikom nanošenja sredstava za samotamnjenje, koje se vide kao tamne mrlje, najlakše ćete odstraniti toplom kupkom i blagim pilingom nakon kupke onih mjesta gdje su se stvorile mrlje.

Šta poslije nanošenja sredstva

1. Nakon nanošenja dlanove treba dobro oprati vodom da ne bi poprimili narančastu boju.
2. Odjeća se može obući tek pola sata nakon nanošenja sredstva.
3. Važno je zapamtiti da nakon nanošenja sredstva za samotamnjenje kože treba pričekati devet sati da se sredstvo upije u kožu.
4. Većina sredstava za samotamnjenje izaziva subjektivni osjećaj ljepljivosti kože. Taj osjećaj može se ublažiti nanošenjem bezbojnog pudera u prahu.
5. Da bi se regije koje se više znoje (pazuha i prepone kao i predio vrata) zaštitile od djelovanja znoja na sredstvo za samotamnjenje, u kožu treba utrljati vodootporno sredstvo sa zaštitnim faktorom protiv UV zraka.
6. Tamnija boja kože zadržat će se duže ako spriječite perutanje. To se postiže svakodnevnim nanošenjem hidratantne kreme.

Pažnja!
Sredstvo za samotamnjenje ne nanosi se na kožu očnih kapaka, na usne i nokte.

Post je objavljen 14.05.2011. u 19:11 sati.