Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Kraljica Zita - Svečana misa na latinskom - Crkva Svete Katarine - 9.05.2011 - 19:00 sati

Svečana misa na dan rođenja zadnje hrvatsko-ugarske kraljice Zite - Crkva Svete Katarine - 9.05.2011 - 19:00 sati

Internet stranica Udruge za beatifikaciju i kanonizaciju carice Zite od Bourbon-Parme nedavno je dostupna i na hrvatskom jeziku (http://www.beatification-imperatrice-zita.org/pages/hrvatski/naslovna-stranica.php).

Dragi prijatelji,

prebendar preč. Dr. Stanislav Vitković predvodit će u ponedjeljak 9. svibnja 2011. godine u 19:00 sati u akademskoj crkvi sv. Katarine u Gornjem gradu Svečanu Misu na dan rođenja zadnje austrijske carice i hrvatsko-ugarske kraljice Zite.

Kongregacija za kauze svetaca odobrila je 2008. godine otvaranje procesa beatifikacije službenice Božje Zite od Bourbon-Parme u biskupiji Le Mans u Francuskoj.

Udruga za beatifikaciju i kanonizaciju carice i kraljice Zite, supruge i majke obitelji (1892.-1989.) osnovana je 28. siječnja 2009. godine.

Predsjednik udruge je Jean Sévillia, ugledni francuski povjesničar i novinar. Udruga ima i počasni odbor sastavljen od istaknutih osoba odabranih iz zemalja u kojima je živjela carica Zita, a njeni su ciljevi, između ostalog, moliti i raditi za posvetu bračnih parova i obitelji u svijetu, te promovirati kauze beatifikacije i kanonizacije službenice Božje Zite.

U crkvi sv. Katarine se također od 2004. godine, 21. listopada redovno slavi misa zadušnica na blagdan (i dan njegovog vjenčanja s princezom Zitom od Bourbon-Parme, 21. listopada 1911.) njenog supruga blaženoga Karla I. (IV.).

"Princeza Zita od Bourbon-Parme rođena je 9. svibnja 1892. godine, nedaleko Lucce u Italiji. Udala se 21. listopada 1911. godine za nadvojvodu Karla Austrijskog, pranećaka Franje Josipa, koji je postao carem kao Karlo I. Austrijski i hrvatsko-ugarski kraljem kao Karlo IV. 1916. godine.

Kao austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica, Zita vjerno podupire svog supruga, tijekom dvije godine vladavine, u njegovim naporima za mir i socijalnu pravdu. Ovaj sjedinjeni par, povezan dubokom kršćanskom vjerom, ima osmero djece.

Prognana u Švicarsku po svršetku Prvog svjetskog rata, carska obitelj je zatočena na otoku Madeiru, gdje je Karlo preminuo 1. travnja 1922. godine. Udovica, bez sredstava, posvećujući se svojima i svima, carica Zita živjela je u Španjolskoj, Belgiji, Québecu i u Sjedinjenim Državama te se vratila u Europu nakon Drugog svjetskog rata.

Predala je dušu Bogu 14. ožujka 1989. godine, te je pokopana u Beču 1. travnja."

Udruga za beatifikaciju i kanonizaciju carice Zite


Post je objavljen 09.05.2011. u 10:07 sati.