Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka na Bemis Heights – 7. listopada 1777.

Druga bitka u britanskoj kampanji (Operacija Saratoga) odigrala se pod nazivom bitka kod Bemis Heightsa, ili možda ponekad u vojnoj povijesti bitaka poznatija pod nazivom 'Druga bitka kod Saratoge'. Naime, ova je bitka zapečatila sudbinu britanskih postrojbi kojima je zapovijedao general Burgoyne.

Nakon neriješene, vojnički možda i neuspješne, bitke kod Freemanove farme koja se odigrala 19. rujna 1777. general Burgoyne uzaludno se nadao da će 'kontinetalni' general Gates podijeliti svoje snage. Oprezni general Gates nije se micao iz snažnih i utvrđenih položaja Bemis Heightsa.

General Burgoyne uzalud je i čekao obećana pojačanja iz New Yorka koja je trebao dovesti general sir Henry Clinton, ta pojačanja nikako nisu stizala. Doista, general Burgoyne bio je tada u velikim problemima i morao je žurno donijeti odluku, ali koju odluku?!

Photobucket
shematski prikaz bitke kod Bemis Heightsa (Druga bitka kod Saratoge)

Naime, general Burgoyne svjestan je da su njegovi vojnici bojno jako umorni, načele su ih zarazne bolesti (dizenterija), a hrana se dijeli 'na kapaljke'. Rješenja toga problema generalu su se jednostavno nametala, pa se on može povući u sigurnost zidova utvrde Ticonderoge, ili pak natrag u Kanadu. Podređeni časnici i zapovjednici savjetovali su generalu Burgoyneu uzmak i povlačenje natrag u Kanadu.

General Burgoyne obaviješten je da su 'kontinentalci' dobili pojačanja i da general Gates sada ima pod zapovjedništvom oko 11 000 vojnika, a to brojčani odnos 2:1 u korist Amerikanaca. General Burgoyne donosi odluku koja neminovno mora izazvati katastrofu.

Photobucket
scena bitke kod Bemis Heightsa (britanski vojnici padaju u magli i dimu baruta)

General je izabrao napad, a vojska mu je u vrlo lošem stanju (glad, zaraza, borbeni umor i nesposobnost izvedbe manevara, jer nedostaje konjaništvo i teren je izuzetno nepovoljan…), pa ta njegova odluka zapravo možda predstavlja i posljednji očajnički potez da se izbjegne vojnička katastrofa koja je na pomolu.

Na drugoj strani, kod Amerikanaca također problemi. Naime, izbila je otvorena i žestoka svađa između glavnog zapovjednika generala Gatesa i podređenog generala Arnolda. Dok uvijek oprezni general Gates zagovara ostanak u sigurnosti reduta na Bemis Heightsu, general Arnold boji se britanskog flankiranja. Svađa je postala nepodnošljiva i počela strašiti regulare i ostale pripadnike 'kontinentalaca', pa je general Gates privremeno oduzeo zapovjedništvo generalu Arnoldu.

Photobucket
general Simon Fraser pokušava zadržati položaje sa svojom elitnom 9. pješačkom pukovnijom

Nadnevka 7. listopada 1777. general Burgoyne šalje u nasilni borbeni izvid 1500 vojnika pod zapovjedništvom generala Simona Frasera u namjeri da otkrije, odnosno prisili, 'kontinentalce' da se pokrenu i otkriju svoje namjere. Ovaj potez generala Burgoynea prisilio je generala Gatesa na djelovanje, pa je on zapovjedio brigadiru Enoch Pooru neka krene u susret Britancima sa svojom 2. pukovnijom regulara New Hampshire.

Photobucket
kontinetalno lako konjaništvo (Morganovi draguni) u naletu na britansko konjaništvo

Opet, uvijek oprezni general Gates, zapovijeda brigadiru Danielu Morganu da on sa svojim lakim konjaništvom (draguni) ojača i podupre napor Poorove 2. pješačke pukovnije regulara New Hampshire, jer Morganovo lako konjaništvo moglo je izvesti manevar obilaska i napasti Britance s leđa.

Photobucket
originalna (povjesna) zastava kontinentalne 2nd NewHampshire pukovnije (plava izvedba s natpisom 'The Glory Not The Prey' - Žrtva za slavu)

General Gates, iako ga je razriješio dužnosti zapovjednika, dopustio je generalu Arnoldu da ostane s regularima, pa je on u najkritičnijem trenutku bitke (opet nakon žestoke prepirke s brigadirom Poorom) potpuno preuzeo zapovijedanje i umjesto da se zaustavi, nakon što je bojna crta britanskih vojnika slomljena, general Arnold vodi siloviti juriš 'kontinentalaca' na dobro utvrđene položaje njemačkih (Hessians) vojnika plaćenika, odnosno na utvrđene položaje nazvane 'Berrymannovi reduti'.

Photobucket
originalna (povjesna) zastava kontinentalne 2nd NewHampshire pukovnije (zlatna izvedba s natpisom 'We Are One' - Mi smo jedno)

Gotovo nevjerojatno, ali mladi američki regulari bili su spremni krenuti u juriš na savršeno utvrđene položaje njemačkih vojnika-plaćenika. Karizma zapovjednika kojega vojnici slušaju kod generala Arnolda, bez obzira na njegove otvorene sukobe s ostalim visokim američkim časnicima, ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje.

To što je imao general Arnold, tu moć uvjeravanja vojnika za borbu, rijetko je imao koji tadašnji američki časnik, pa su mu oni na tome ponekad i otvoreno zavidjeli i to mu priznavali. No, dobro bolje da se ja vratim bitki.

Photobucket
karizmatični-svadljivi general Benedict Arnold (scena iz svađe sa Američkim 'kontinentalnim' kongresom)

Dakle, bez obzira na izuzetno povoljne i snažno utvrđene položaje, nakon silovitih juriša koji su dolazili poput 'valova plime' (koncentrično opetovani napadi), Hessianci su popustili i uzmaknuli sa svojih položaja. U tim doista teškim bitkama poginuo je (smrtno je ranjen) britanski general Simon Fraser, a general Benedict Arnold zadobio je tešku ranu noge (ista noga kao i u napadu na Quebec), ali nije želio napustiti bojište sve dok ga njegovi podređeni časnici na silu nisu odnijeli na nosilima van crte bojišta.

Na kraju dana bitka je počela jenjavati, britanske postrojbe pretrpjele su teške gubitke, poginulo je, ili je bilo ranjeno oko 400 britanskih vojnika, a istodobno 'kontinentalci' su imali svega 150 poginulih i ranjenih. Britanski vojnici bili su prisiljeni ostaviti svoje mrtve i ranjene 'na milost i nemilost' protivniku, a to jako porazno djeluje na obične vojnike.

Photobucket
general Benedict Arnold vodi juriš na 'Berrymannove redute'

Photobucket
vlastita (Athumanunhova) rekonstrkcija mogućeg izgleda 'Brreymannovih reduta'

Tijekom noći, general Burgoyne shvatio je da je bitka izgubljena i zapovjedio je opći uzmak prema sjeveru, odnosno prema 'Velikim redutima' (današnji Schuylerville) nedaleko gradića Saratoga, gdje će doći do posljednje bitke iz kampanje 'Operacija Saratoga' i gdje će britanske postrojbe pod zapovjedništvom generala Burgoynea pretrpjeti još jedan poraz i biti prisiljene na bezuvjetnu predaju.

Photobucket
scena iz bitke na 'Berrymannovim redutima' (američki regulari doista su voljeli generala Arnolda - kada je pogođen tijekom bitke tukli su se goropadno i vrlo hrabro da ga izvuku iz ruku njemačkih plaćenika)

Photobucket
kontinentalni brigadir Daniel Morgan sa svojim 'dragunima' tijekom bitke s britanskim pješacima

Post je objavljen 08.05.2011. u 13:59 sati.