Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Banjalučki biskup Komarica sa predstavnicima Hrvata iz Kotor Varoša kod ministra Čordaša


Banja Luka 06.05.2011. Ministar za izbjeglice i raseljena lica, Davor Čordaš, sa suradnicima, savjetnicom Marijom Rapo i načelnicom Odjeljenja za razvoj, informisanje i analitiku Jagodom Petrović, primio je u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica predstavnike Hrvata u institucijama Republike Srpske, Dragana Jurčevića, delegata Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske i Iliju Marića, potpredsjednika Skupštine opštine Kotor Varoš, te predstavnike udruženja izbjeglih i raseljenih iz opštine Kotor Varoš sa mjesnim župnikom fra Antom Šimunovićem i banjalučkim biskupom dr Franjom Komaricom.
Na sastanku je razgovarano o povratku Hrvata na područje opštine Kotor Varoš. Ministar Čordaš istaknuo je da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u periodu od 2006. do 2010. godine ukupno uložilo za povratak Hrvata u opštinu Kotor Varoš 137.000 KM, od čega 17.000 KM za obnovu stambenih jedinica, 100.000 KM za obnovu infrastrukture i 20.000 KM za održivi povratak. U istu svrhu preko Fonda za povratak BiH uloženo je 600.000 KM.
Predstavnici udruženja i zvanični hrvatski predstavnici u institucijama Republike Srpske su iznijeli zajedničko mišljenje da, uprkos uvriježenom mišljenju o nezainteresovanosti za povratak, postoji povećan interes pripadnika hrvatskog naroda za povratak uopće, pa tako i na područje općine Kotor Varoš. Osnovni problemi sa kojima se potencijalni povratnici susreću jesu zaštita imovine, obnova stambenih jedinica i izgradnja infrastrukture, pri čemu je u mjesnim zajednicama Kotor Varoša najizraženiji problem elektrifikacija.
Povratnici u općinu Kotor Varoš i oni koji namjeravaju da se vrate spremni su da u narednom periodu doprinesu osobnim angažovanjem i zajedničkim radom na utvrđivanju prioriteta i realiziranju dostupnih finansijskih sredstava.
S tim u svezi ministar Čordaš je ukazao na realne izvore pomoći. U ovoj godini Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica će uložiti 80.000 KM za povratak Hrvata u Kotor Varoš, a na raspolaganju će biti i sredstva Fonda za povratak BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS


Post je objavljen 06.05.2011. u 23:28 sati.