Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Psihologija burze

Andre Kostolany
Izdavač: Masmedia

Mašta je važnija od znanja. A.Einstein

Za Kostolanyja nije dovoljno poznavati sve podatke na burzi. Motor špekulacije i pretpostavka uspjeha je mašta. Stoga prezire špekulante sustava i burzovna računala, jer njima nedostaje mašta. Tiječ je zapravo o tome da je upravo ljudska dimenzija, ljudski čimbenik, često pokretač burzovnih kretanja, često i posve pretjerano.

Najslabija dionica na svim burzama svijeta danas je dionica Logika d.d. jer njezini tečajevi uopće ne slijede trend. Oni osciliraju gore-dolje i održavaju reakcije 100.000 histeričnih burzovnih profesionalaca i poluprofesionalaca čije se mišljenje često mijenja iz minute u minutu.

Imam prijatelje koji se kada imaju sto maraka u džepu osjećaju poput milijunaša. Drugima je pak novac poput morske vode, što je više piju, bivaju žedniji. Schopenhauer

Nedavno mi je pisao jedan mladi čovjek. Želio je znati kako može doći na burzu jer bi želio zaraditi novac na brzinu, kako bi onda što je prije moguće mogao otići u mirovinu. Upravo je imao 18 godina! I pitao me zašto se, ako sam financijski neovisan, još mrcvarim s tim, držim predavanja i pišem knjige. Zašto se radije ne sunčam negdje na jugu, na nekom otoku? Postavio sam mu protupitanje Jeste li već isprobali? Kada je zanijekao, odgovorio sam: Ja jesam.

Već sedamdeset godina živim u zoološkom vrt najrazličitijih ljudskih vrsta.

Sve su te teorije čisto zaglupljivanje publike i dobre su samo za brokere, jer oni moraju nešto ponuditi svojim kupcima.
Njihove se pretpostavke gotovo nikada ne ostvare, bez obzira na to što svoje mišljenje mijenjaju svaki dan. Uzaludno surađuju s mnoštvom analitičara. Ti analitičari ne vrijede ni pišljiva boba. Što su analitičari više znanstvenici, to su njihove posljedice dramatičnije. Paž Oscar u Verdijevu Maskenbalu pjeva: Oscar zna, ali neće reći. Brokeri hoće reći, ali ne znaju.

I ja pogledam grafikone, jer već je Konfucije rekao: Ispričaj mi prošlost, a ja ću prepoznati budućnost!

Cijela burza ovisi samo o tome ima li više dionica od idiota, ili više idiota od dionica.




Post je objavljen 06.05.2011. u 15:03 sati.