Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Posljednji mohikanci pružnih prijelaza


Jedan od posljednjih zagrebačkih čuvara pružnih prijalaza koji još uvijek ručno spušta i podiže brklju, na prilazu Zapadnom Kolodvoru. Snimio: Vanja

U Zagrebu ih zaista više nema puno ... na mnogim mjestima su ih zamijenili nadvožnjaci i podvožnjaci, na nekima pak automatske brklje, a koliko se ja sjećam unutar grada ostala su tek tri pružna prijelaza na kojima se nalaze ručno podizane i spuštane rampe: onaj kod Sokolske u Kustošiji, zatim prijelaz kod Vodovodne i ovaj ovdje, na prilazu Zapadnome kolodvoru kod Jagićeve (uz njih su tu još dva takva prijelaza u Sv. Klari, no to je već na rubu grada)

Istina, onaj prijelaz kod Sokolske je najspektakularniji: tamo jedan čovjek rukuje sa čak dvije rampe jednom do druge (jedna je za prilaz ranžirnom kontejnerskom kolodvoru, a druga za redovne kolosijeke), no ovaj ovdje je ipak "il classico" wink , pružni prijelaz koji je češće zatvoren nego otvoren, onaj kod kojega svi mi kršimo pravila provlačeći se ispod rampi jer bi inače morali čekati i po 10-20 minuta da naiđe interval sa otvorenim rampama.

Ja sam uhvatio baš jedan takav ... i fascinantno je vidjeti (baš VIDJETI, doživjeti to pogledom) koliko je u stvari Trešnjevka blizu Ilici ... a u stvari je prometno daleko, jer između Selske i Jagićeve postoje tek dva pružna prijelaza sa rampama, ovaj i onaj u Vodovodnoj, koji su tako često zatvoreni.


Na prijelazu. Snimio: Vanja

I, kao bonus, za kraj vam donosim popis svih pružnih prijelaza sa rampama u gradu Zagrebu za koje sam ja svjestan da postoje - ako imate kakve nadopune, javite mi!

- Sokolska, Kustošija (dvostruki prijelaz s ručnim rampama)
- Vodovodna (ručna rampa)
- Zapadni kolodvor (ručna rampa)
- Donje Svetice, prilaz Istočnom kolodvoru (automatska rampa)
- pješački prijelaz kod ž.st. Trnava (nema rampe, no tamo je svjetlosni signal)
- Trnava I (automatska rampa)
- Retkovec, prilaz Sesvetskoj Sopnici (dvostruki prijelaz sa automatskim rampama)
- pješački prijelaz kod ž.st. Sesvete (nema rampe, no tamo je svjetlosni signal)
- Jelkovečka ulica u Sesvetama (prilaz sajmištu), automatska rampa
- Savski gaj XIII, ugao južnog Trokuta (automatska rampa)
- Ulica dr. Luje Naletilića, prilaz Botincu (automatska rampa)
- Brezovička cesta (automatska rampa)
- Utinjska cesta, ispod Sigeta (automatska rampa)
- Sv. Klara (dva prijelaza sa ručnim rampama)

Post je objavljen 06.05.2011. u 11:04 sati.