Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Štetni utjecaj šminke

Štetni utjecaji šminke

Kozmetika je gotovo tako stara kao i čovječanstvo. Brine se da čovjek bude lijep, ili ga proljepša. To je potreba čovjeka, osobito žene. Postoji kozmetika koja je za kožu i njen rad korisna, i takva koja je štetna. Vrlo su štetne npr.. masti i šminke koje začepljuju kožne pore, sprečavaju ili potpuno prekidaju lučenje, pa koža oboli i uvene. Takve su žene strašne ujutro kad su bez šminke. Cetrdesetgodišnja žena koja godinama ne upotrebljava biološka kozmetička sredstva, bez šminke je nalik 70-godišnjoj bakici. Koža jeste i treba biti izraz zdravlja. Ako želimo njegom kože pomagati, onda su dozvoljena samo biološka, biljna sredstva. Ta čuvaju i potiču rad kože i nisu samo boje, dakle - obmana. Mnogo naprašivanja (pudranja) također ne koristi koži i nije higijensko jer zatvara pore znojnih i lojnih žlijezda.


Njega kože

Kožu treba obzirno njegovati da je pri tome ne oštetimo. Takvo upozorenje nije bez osnove jer imamo na tržištu brojne kozmetičke preparate koje dobro razvijena reklama hvali i štošta preporuča. Među svim tim preparatima vrlo je malo pravih sredstava za njegu kože. Pod pojmom njega kože podrazumijevamo da određeno sredstvo mora kožu doista njegovati. S pravilnim preparatima kožu njegujemo i pomlađuje. Samo zdrava koža je svježa i mlađa. U prvom redu, zdravoj koži treba dobra prokrvljenost jer je samo dobro prokrvljena koža dobro hranjena. Drugi je važan faktor da koža dobro diše. Kozmetička sredstva koja zapuše pore, sprečavaju da koža diše. Među takvim su sredstvima puderi, šminke, brojne kreme i masti (pomade), čiji sastav koža ne podnosi. Nepravilno njegovana koža brzo uvene i prije vremena ostari.
Osim fizikalnih podražajnih sredstava koja pomažu prokrvljenju i obnavljanju kože, postoje još i izvrsne biljke. Poznato je da ulje kantariona (Hvpericum perforatum) dobro djeluje na prokrvljenost kože i najfinijih kapilara. Biljke s biljnom sluzi kao što je gavez i različite vrste mahovina, pomlađuju kožu i za kratko vrijeme odstraniti bore i koža opet postane napeta. Lišajivu i suhu kožu treba svaki dan umivati čajem od cvjetova poljske maćuhice. Ako slabo rade žlijezde lojnice, koža se prerano osuši, pa je moramo mazati masnom biljnom kremom, lanolinom i dovoljnom količinom vitamina F. Krema daje koži ono što joj nedostaje. Kreme sa vazelinske podlogom nisu prikladne. Zimi je koža na mast osjetljivija nego ljeti.
Nemasna krema koja nije načinjena od biljnih sluzi, ima gotovo uvijek tvari koje začepe kožne pore. Ako upotrebljavamo takvu kremu duže vremena, oštećujemo kožu koja gubi napetost. Korisno je kožu mazati uljem poslije kupanja.

Nečista koža - uzroci

Nečista je koža za svakoga nepoželjna. Mlade djevojke, osobito za vrijeme puberteta, moraju se često boriti s tim problemom. Ako ne pomažu melemi i masti, takva koža može uzrokovati osjećaj manje vrijednosti. Zato je nužno pronaći uzroke nečiste kože. Budući da je jedan od osnovnih uzroka prehrana, prijeko je potrebno i dobro uvesti posebnu dijetu, iako nije uvijek poželjna. Djevojke koje bi se rado riješile te nevolje, moraju u prvom redu ograničiti masnoće na polovicu ili na dvije trećine. Pri tome treba strogo paziti na to da ne jedemo više nikakve ugrijane masti. Životinjske masti brišemo iz jelovnika. Desert i slatkiše vrlo ograničimo, ili ih posve izostavimo. Jaja, osobito kuhana, i jela od jaja, u takvim su slučajevima pravi otrov. Od sireva svih vrsta dozvoljava se svježi, bijeli, mekani kravlji sir (skuta). Prijesno povrće, nepolirana rižu, neoguljeni kuhani krumpir, svježi kravlji sir i hren, možemo nazvati lijekovima s velikom količinom tvari važnih za život. Oštri začini pogoršavaju stanje.
Ne preporučuje se stiskati bubuljice. Stišćući bubuljicu, unosimo u pore bakterije koje se u upaljenim porama čvrsto usidre. Ako ne želimo da se stanje pogorša, moramo biti vrlo oprezni.
Nije uvijek dobro umivati se sapunom. Često koža bolje podnosi čišćenje uljem, a poslije toga trljanje alkoholom. To se odnosi u prvom redu na oštećenu kožu lica. Važno je da se brinemo za opće zdravstveno stanje i prirodni način življenja, što će koži mnogo koristiti.

Pore

Napeta koža obraza znači svježinu mladosti i zdravlja. Nije čudo da osobito žene nastoje duže sačuvati takvu kožu. To se, međutim, ne postiže pretjeranom upotrebom šminki, pudera i krema. Takvim sredstvima ne pomažemo prirodi, već postižemo upravo protivno. Već se u mladosti moramo brinuti za zdrav, prirodan život, i ne smijemo se opterećivati brigama i problemima, jer je poznato da to sve rđavo utječe na naše dobro zdravstveno stanje. Premorenost zbog neprospavanih noći i naporna rada može vrlo oštetiti zdravlje. Razumljivo je da se to vidi na koži lica i da to ne možemo ukloniti sredstvima za poljepšavanje. Teže je razumljivo da se mlade djevojke pudra i šminkaju, skrivajući pravu i zdravu boju lica i usnica. Ako pore zapušimo kozmetičkim sredstvima, sprječavamo prirodno disanje kože, zbog čega se koža degenerira. Pore se povećaju, što nije poželjno. Posljedica je toga da koža prije vremena olabavi i da se jače nabora.


Post je objavljen 06.05.2011. u 09:41 sati.