Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

MINISTAR ČORDAŠ SA PREDSTAVNICIMA UNHCR-a U BANJALUCI I KOTOR VAROŠU



Banja Luka 04.05.2011. Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, razgovarao je danas sa Naveed Hussain, predstavnikom UNHCR-a za BiH, vezano za aktivnosti oko Projekta „Podrška ugroženim raseljenim osobama u kolektivnim centrima u iznalaženju trajnih stambenih rješenja“, koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojna banka Savjeta Evrope.
Cilj projekta je podržati trajna stambena rješenja za ugrožene kategorije korisnika koji trenutno borave u različitim oblicima kolektivnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom biće riješeni i korisnici kolektivnih/alternativnih oblika stanovanja koji se ne mogu vratiti u svoje ranije mjesto boravka i koji su izrazili želju da svoje stambeno pitanje riješe u mjestu trenutnog stanovanja. S tim u vezi, govorilo se i o izboru korisnika, stambenim minimumima, kao i kategorijama iz kolektivnih i alternativnih smještaja, a bio bi obuhvaćen i jedan dio socijalno najugroženijih kategorija.
Način rješavanja stambenog problema odvijao bi se kroz izgradnju novih stambenih objekata, poboljšanje uslova u objektima socijalnog zbrinjavanja (gerijatrijski centri) i adekvatno prilagođavanje i poboljšanje uslova u objektima trenutnog boravka.
Na sastanku se govorilo o još jednom projektu. Radi se o Projektu „Trajna rješenja izbjegličko-raseljeničkih problema – saradnja država u regionu“, a koji se odnosi na regionalno rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih lica u koje su uključeni, pored Bosne i Hercegovine, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.
Delegacija UNHCR-a sa ministrom Čordašem prisustvovala je i današnjoj ceremoniji dodjele ključeva bivšim korisnicima kolektivnog smještaja, koji su uselili u novoizgrađene stanove u Kotor Varoši. Sredstva za novoizgrađenu stambenu zgradu u iznosu od 830.000 KM obezbijedili su Fond za povratak BiH, koji je izdvojio 500.000 KM i lokalna zajednica koja je uz novčana sredstva obezbijedila zemljište i priključke vode, struje i kanalizacije.
Govoreći o kolektivnim centrima u Republici Srpskoj, ministar Čordaš je istakao da je ukupna vrijednost projekta, kojim se trajno rješava oko 150 porodica iz kolektivnih centara, pet i po miliona maraka. Ministar je izrazio uvjerenje da bi problem kolektivnih centara mogao biti riješen u ovoj i sljedećoj godini, a ukoliko bi UNHCR obezbijedio sredstva koja najavljuje, i problem alternativnog smještaja bio bi mnogo bliže rješenju.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS


Post je objavljen 04.05.2011. u 21:38 sati.