Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrzenicadvd

Marketing

DVD Hrženica na pokaznoj vježbi "Sveti Đurđ 2011"

Organizacija osposobljavanja s ciljem konstantnog održavanja interventne spremnosti odnosno operativnosti vatrogasnih postrojbi jedan je od temeljnih prioriteta u radu Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ. Uz programe osposobljavanja za vatrogasna zvanja redovito se organiziraju taktičko-pokazne vježbe na razini više postrojbi odnosno više dobrovoljnih vatrogasnih društava.

U spomenutim zajedničkim pokaznim vježbama postrojbi svih 6 DVD-ova koji djeluju na području općine od samih njenih začetaka, odnosno 1994. godine, tijekom posljednjih nekoliko godina taktički zadaci odnosno pretpostavke nastalih situacija sve su složenije. «Gorjele» su tako pilane, farme, domovi i slični objekti, a vježbe se ne organiziraju vikendom već radnim danom odnosno u što realnijim uvjetima na terenu.
Jedno od prvih događanja u sklopu obilježavanja dana Općine Sveti Đurđ, odnosno blagdana «Đurđeva», ove je godine bila pokazna taktička vatrogasna vježba pod nazivom «Sveti Đurđ 2011». U vježbi održanoj 29. travnja sudjelovalo je 46 vatrogasaca sa 7 vozila iz DVD-ova Sveti Đurđ, Hrženica, Karlovec Ludbreški, Komarnica Ludbreška, Sesvete Ludbreške i Struga, zatim djelatnici Hitne medicinske pomoći iz Ludbrega te Policijske postaje Ludbreg.
U okviru vježbe izvedeno je nekoliko taktičkih zadataka, uključujući gašenje gašenje požara vozila, gašenje požara u poslovnom objektu, gašenje požara raslinja, evakuacija zaposlenika itd. Kao lokacija same vježbe odabrana je zgrada Općine Sveti Đurđ u središtu Svetog Đurđa, a u čijoj se okolini nalaze i drugi gospodarski te stambeni objekti.

Vježbu kojom je zapovijedao Stjepan Kovaček, zapovjednik VZO Sveti Đurđ te ujedno županijski vatrogasni zapovjednik, popratili su i vrlo pozitivno ocijenili načelnik Općine Sveti Đurđ prof. Marijan Lazar te brojni promatrači koji su se unatoč vremenskim prilikama okupili u velikom broju.

Preuzeto sa web stranice DVD-a Sveti ĐurđNa navedenoj vježbi sudjelovalo je i DVD Hrženica sa 8 pripadnika vatrogasne postrojbe. Glavna zadaća kao što je navedeno u pozivu bila je provjera sustava uzbunjivanja, osposobljenosti članstva za rad sa opremom, koordinacije između ekipa na terenu te sa zadovoljstvom možemo istaknuti kako je sve navedene zadatke postrojba DVD-a Hrženica izvršila profesionalno u skladu sa pravilima struke te na taj način još jednom pokazala da može uz bok središnjoj postrojbi djelovati u svim mogućim situacijama. Sustav uzbunjivanja temelji se na uzbunjivanju SMS porukama od strane VOC Varaždin te sirenom na vatrogasnom domu u Hrženici. Zahvaljujući brzom odazivu operativnih članova ove godine već je uspješno odrađeno pet požarnih intervencija, a spriječena je i veća materijalna šteta prilikom dva požara na objektima.U narednom razdoblju u planu je opremanje postojećeg vozila visokotlačnim modulom za gašenje požara te rezervoarom od minimalno 600 litara vode kako bi mogli samostalno djelovati na požarnim intervencijama. Također je u planu nabava i ponešto sitnije opreme koja nedostaje (mlaznica za pjenu, međumješalica, ljestve i sl...). Navedenim aktivnostima nabave opreme, postojeće vozilo bi postalo "malo navalno vozilo" budući da će posjedovati svu potrebnu opremu za samostalan nastup prilikom manjih intervencija gašenja požara, ali i raznih tehničkih intervencija.


Post je objavljen 03.05.2011. u 21:56 sati.