Bio je zadnji dan moje posjete Škotskoj. Iako sam se zarekao da treći dan više neću pit, shvatio sam da neću baš uskoro imati priliku posjetiti zemlju ponosnih gorštaka. I ponosnog viskija. Zaletio sam se odmah od stola do konobara u namjeri da stopiram narudžbu kavice, zaustavio ga i rekao – «One Balić-cola, please.»
Da, svi su me čuli i dugo me zbog toga zezali («Who the hell is Balić!?»), ali su i sami domaćini, kad smo im preveli igru riječi, rekli da su baš ponosni što je njihov brend tako dobro pogođen prijevodom, odnosno – ušao u uho i usta i u Hrvatskoj. Jer to se ime toliko ustalilo pa skoro da više nitko ne naručuje klasičnu viski-kolu.
Na sam spomen te mješavine, ocu Ballantine's viskija, odavno pokojnom Georgeu Ballantineu, vjerojatno bi pao mrak na oči, da ne kažemo da bi se okrenuo. Naime, čovjek je cijeli život posvetio mješavinama viskija, da bi mu onda Hrvati tu plemenitu tekućinu miješali s američkim tekućim šećerom s balončićima! Srećom, o ukusima se ne raspravlja, i dok ljudi smiju piti ono u čemu uživaju – svi sretni. Pa sam u miru pio svoj Balić-kolu i sretan napustio Otok.
A kako je uopće počela priča o Baliću?
Golobradi šegrt George Ballantine, 1828. je godine u edinburškom kvartu Cowgate otvorio svoju prvu prodavaonicu viskija. Bile su to godine u kojima je došao kraj ilegalnoj proizvodnji alkohola u Škotskoj. 1853. njegov prijatelj Andrew Usher uspijeva proizvesti viski od maltova različite starosti, a Ballantine počinje eksperimentirati i uskoro blendiranje viskija pretvara u umjetnost. 1858. godine francuske je vinograde pogodila phylloxera, i zaustavila proizvodnju njihovog brandyja, a engleska se aristokracija okrenula - blend viskiju. To je bila Georgeova prilika koju je objeručke iskoristio - inzistirao je na kvaliteti u svakoj fazi proizvodnje, što se bez pogovora poštuje i danas. Zaslužan je i za niz inovacija - prvi je počeo s miješanjem različitih viskija, a naslijeđe kompanije krasi i jedinstven proces destilacije, te specifičan proces sazrijevanja u bačvama, što Ballantine's viskiju daje vrhunski okus, miris i boju.
Krajem 19. stoljeća Ballantine je već bio poznat na svim britanskim tržištima i u inozemstvu. Visoko cijenjen viski bio je poznat po glatkoći koju je ostavljao na nepcu. Inovacija i mašta Georgea Ballantinea odigrale su veliku ulogu u etabliranju blendiranog škotskog viskija kao vodećeg međunarodnog pića. Ballantine's je 1891. godine ušao u jedan od najprestižnijih vodiča, a opisan je kao kompanija s visokom reputacijom blendera vrlo finog viskija iz Highlanda, koja koristi destilate raznih destilerija i miješa ih prije sazrijevanja u bačvama. Iste se godine George povukao u Edinburgh, gdje je i umro u 82. godini života.
Ballantine's whisky jedan je od najluksuznijih i najcjenjenijih svjetskih whiskyja današnjice, a i dan danas se proizvodi prema originalnoj recepturi koju je osmislio čovjek kojem je i posvećen ovaj tekst. Dovoljan razlog da ustanete od računala, natočite čašicu Balića i nazdravite u to ime, zar ne!
Post je objavljen 03.05.2011. u 15:38 sati.