Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asiriseagain

Marketing

If you are cold, tea will warm you. If you are too heated, it will cool you. If you are depressed, it will cheer you. If you are excited, it will calm you.

Pretpostavljam da niste čuli za ovo, ako netko ovo smatra korisnim neka pročita. Postoje određena pravila što se tiče pijenja čaja. Primijetila sam da na Internetu na hrvatskom nema ništa o tome, znala sam jedino da se čaj ne pije netom prije, poslije i za vrijeme jela i to godinama prakticiram. No, dok sam pretraživala pronašla sam i nove stvari. Netko vjeruje, netko ne, no sad sam stvarno mnogo naučila iz slijedećeg teksta i mislim da je jako korisno. Sve već znam napamet, zato što sam sama prevodila s engleskog da vježbam, osim ovih stručnih izraza koje sam potražila u google rječniku. :) Stvarno nisam očekivala da ću sve ovo saznati, niti itko priča o tome niti išta, jer se uvijek pretpostavlja da ako je nešto opasno za zdravlje čovjeka da će se spominjati i da će se naveliko znati. Ako je ovo istina, sigurno je da na neke ljude može tako utjecati kako piše, a na neke ne. Isto kao što kažu da su cigarete jako štetne za zdravlje i skraćuju život, a neki ljudi koji su strastveni pušači cijeli život dožive zdravi i do 90 godina. Imam takve primjere u vlastitoj blizini. Neki ipak dobiju rak pluća, grla i slično, obole od kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih pušenjem itd, dok neki koji zdravo žive čitav život i drže se svih pravila razbole se više nego ikoji pušač. Sve ovisi kakve si sreće, kakvi su ti geni i kakva ti je sudbina. No, ja se svejedno ne želim trovati. Tko voli, nek' izvoli. :)



1. Ne pijte novi čaj čim ga kupite.
Većina ljudi imaju naviku piti čaj čim ga kupe. Međutim, savjetuje se da ga se ne pije odmah. Postoje dva razloga. Prvo, nije najbolje vrijeme da iz čaja proizlazi njegov miris, trebalo bi pričekati neko vrijeme (npr. mjesec dana), njegova aroma je i dalje prisutna dugo vremena kasnije. Drugo, novi čaj ima mnoge nuspojave koje štete zdravlju. (Moguće da na neke ljude to utječe, a da i ne znaju o čemu se radi, vjerojatno ima neke istine.)

2. Ne pijte jake čajeve da bi se otrijeznili.
Poslije opijanja, mnogi ljudi su navikli piti jak čaj da bi se otrijeznili. Ovo je pogrešan pristup, jer u listu čaja postoji (tvar) kofein koji će reagirati s alkoholom. To neće pomoći triježnjenju i rješavanju od mamurluka, već će ga pogoršati, zajedno sa bolom u želudcu. Dakle, ne koristite jake čajeve ako mislite da će vas otrijezniti.

3. Ne pijte čajeve ako patite od nesanice.
Mnogi ljudi posegnu za čajem misleći da će ih smiriti i da će ih uspavati, no to nije točno. Čaj ima ulogu razbuđivanja, tako da vam se još manje spavati nakon pijenja čaja. Isto vrijedi i za gazirano piće, poput Coca Cole.

4. Ne ostavljajte list čaja sa određenim mirisima.
Makromolekule spojeva u listu čaja su aktivne. Ako dođu u dodir sa mirisom sapuna, kampora, cigarete ili parfema, odmah će apsorbirati svoj miris i zajedno s drugim mirisom proizvesti neugodan miris. Dakle, držite list čaja podalje od takvih tvari.

5. Ne pijte čaj prije obroka.
Ako pijete čaj prije obroka, čaj će razrijediti sline i napraviti hranu neukusnom. To privremeno može oslabiti funkciju apsorbiranja enzima pepsina koji utječe na normalnu razgradnju hrane i u tom slučaju može uzrokovati lošu razgradnju hrane. Bolje da čaj/kavu pijete sat nakon obroka, koji neće utjecati na proces apsorpcije željeza. Zdravo je popiti voćni sok, pogotovo sok od naranče nakon ručka.

6. Ne pijte čaj odmah nakon obroka.
Nakon što hrana uđe u želudac, iz nje se apsorbiraju hranjive tvari pomoću različitih enzima i kiselina u želucu. U želucu se nalazi 5 % solne kiseline. Dakle, ako ljudi piju čaj čim završe obrok, čaj će razrijediti želučani sok, jer će se lužina iz lista čaja suprotstaviti s kiselinom u želucu. Tako se produžuje vrijeme probave hrane te povećava teret želuca. Ako ljudi uvijek ovako prakticiraju, njihov želudac će biti oštećen, teže će apsorbirati hranu te će to utjecati na njihovo zdravlje. Postoji još jedna tvrdnja, taninska kiselina će se zgrušati s proteinima i željezom, što utječe na apsorpciju proteina i željeza ljudskog tijela. S vremenom, to će uzrokovati zaostajanje u rastu i anemiju. Općenito govoreći, ne možete piti čaj u roku od jednog sata nakon obroka. Mnogi ljudi imaju običaj piti čaj/kavu nakon završetka obroka. Većina ljudi završi svoj obrok (pogotovo doručak) samo uz kavu. Ova navika negativno utječe na vaše zdravlje.

7. Ne žvačite list čaja.
U posljednje vrijeme, zrak i zemlja su teško zagađene kemijskim gnojivima i pesticidima. Tijekom procesa za obradu čaja, efektom karbidne pirogeneze, listovi čaja će biti zagađeni do određenog stupnja. Ako žvačete list čaja, karcinogen će ostati u ljudskom tijelu. Kod pijenja čaja, bolje je da prelijevate tekućinu čaja dalje od lista čaja. Bez obzira na to koliko su izvrsni listovi čaja, zapamtite da ih ne smijete žvakati. Nuspojava od žvakanja listova čaja ne postoji zbog sebe samih, nego zbog štetnih tvari koje sakupi tijekom obrade zbog onečišćenosti zraka i zemlje.

8. Kad pijete čaj, ne jedite listove čaja.
Pijenje čaja ima kao učinak sprečavanje raka. Međutim, vrsta karcinogena zvana bap postoji u listovima čaja koji mogu uzrokovati bolesti kao što su leukemija, rak želuca, rak pluća, rak kože i tako dalje. Bap je prouzročen od onečišćenja zraka i zemlje, koji je uglavnom uzrokovan karbidnom pirogenezom u procesu pečenja listova čaja. Zato se ne može otopiti u vodu, već samo malo bapa ostane u listovima čaja. Ako često pijete čaj jedući listove čaja, to će uzrokovati rak. Trebali biste zapamtiti , to šteti vašem zdravlju ako se pije mnogo jači čaj ili čaj koji je ukiseljen u vodi dugo vremena.

9. Ne uzimajte lijekove uz čaj.
Željezni sulfat kao i sulfat iona može reagirati sa taninom iz listova čaja i stvoriti oborinu, koja će imati loše efekte na apsorpciju željeza. To će također uzrokovati bolove u trbuhu i zatvor. Lijekovi koji sadrže alkaloide, na primjer, atropin, rezerpin, efedrin, kodein i gastropin, kao i tradicionalni kineski lijekovi mogu reagirati s taninom u čaju što postaje oborina, tako da lijek postaje neučinkovit. Neki lijekovi za smirenje (uključujući lijekove za poremećaje u spavanju i antidepresive), antihistaminici i lijekovi protiv kašlja mogu reagirati s kofeinom iz lista čaja te tako lijek izgubi svoju učinkovitost. Ne uzimajte lijekove sa čajem. Čaj će utjecati na učinak lijeka, što je izravno povezano s činjenicom koliko jak čaj pijete. S ciljem što boljeg učinka lijeka, nikad ne uzmijate lijekove uz čaj.

10. Ne pijte čaj kad imate povišenu temperaturu.
Običaj je da bolesnici piju topao i jak čaj. Smatra se da ćete biti bolje čim popijete topli čaj. Zapravo, to nije dobro za izliječenje. Britanski farmaceuti dokazali su da kofein iz listova čaja može podići tjelesnu temperaturu i znatno uništiti učinak lijeka. Stoga, nemojte piti čaj kad imate povišenu temperaturu.

11. Osobe s anemijom ne mogu piti čaj.
Anemija je uobičajena bolest. Mnogo ljudi (čak oko 50 %) ima manjak željeza što zovemo anemijom. Nedostatak željeza će izvršiti negativan utjecaj na formiranje hemoglobina, tako da ljudi izgledaju blijedo te ih muči vrtoglavica, umor i nedostatak daha. Ako ljudi s anemijom piju čaj, njihovo stanje anemije će se pogoršati. Razlog je taj da željezo iz hrane uključujući i željezo iz čaja ulazi u probavni trakt u obliku sluzavih željeznih hidroksida. Nakon procesa razgradnje u želucu, trovalentno željezo se pretvara u bivalentno željezo tako da ga tijelo može apsorbirati. Međutim, u listovima čaja postoji mnogo tanina koji lako reagiraju s bivalentnim željezom, tako da se taninske materije formiraju na prisutno željezo što nije dobro za apsorpciju željeza, pa se bolesnikovo stanje bolesti samo pogoršava. Stoga, ljudi s anemijom ne smiju piti čaj.

12. Mlade djevojke ne mogu piti jak čaj.
Mlade djevojke su u periodu puberteta i prolaze kroz razdoblje do menstruacije. Njihovo se tijelo ne može brzo prilagoditi jakim čajevima. Krv ima sastojke metaemoglobina, plazmu bjelanjka i hemoglobina. Jak čaj sadrži visoku stopu tanina, koji može stvoriti taninske soli iz željeza, što uništava apsorpciju željeza. Stoga će djevojke patiti od anemije zbog nedostatka željeza. Osim toga, jaki čaj sadrži više kofeina, što može ubrzati rad srca i ubrzati pražnjenje mokraće. Kao rezultat, to tereti njihova srca i pluća. To je razlog zašto mlade djevojke ne mogu piti jak čaj.

13. Ne pijte previše čaja.
Vrsta mikroelementa fluorin iz listova čaja je jedan od mikroelemenata potrebnih za ljudsko tijelo. Za naše fiziološke potrebe, doza od 1-1,5 mg dnevno nam je potrebna. Međutim, fluorina u listovima čaja ima 10, pa čak i 100 puta više nego u drugoj hrani. Ako se fluorin apsorbira više nego nam je potrebno, dolazi do trovanja. U slučaju trovanja, dolazi do slijedećih simptoma: zubi će postati žuti, smeđi ili crni, bolovi u udovima i kralježnici, iskrivljeni zglobovi koji mogu dovesti čak i u stanje nepokretnosti. Crijeva apsorbiraju željezo iz naše redovne hrane tijekom probavnog procesa. Južna Indijska hrana ima 0,4 ml željeza što je dovoljno za naše zdravlje. Sadržaja tanina u čaju i kavi smanjuje kvalitetu apsorbiranja željeza i zbog toga naša crijeva mogu apsorbirati samo 0,2 ml željeza. Čaj je 50% opasniji od kave, odnosno smanjuje do 0,1 ml željeza jer ima veći postotak tanina u sebi. Stoga, ne pijte previše čaja.

14. Ne pijte čaj ujutro na prazan želudac.
Ako pijete čaj natašte, to će uzrokovati često ispuštanje mokraće i nemirne otkucaje srca. To će utjecati na loš efekt u funkciji želuca i crijeva, kao i na apsorpciju željeza i vitamina B1.

15. Ne pijte čaj u periodu trudnoće.
Razlog za to je da pijenje čaja smanjuje hemoglobin i trudnici i djetetu što uzrokuje anemiju, te se dijete može roditi s anemijom.

16. Ne jedite pseće meso i ne pijte čaj istovremeno.
Ako jedete pseće meso i pijete čaj istovremeno, vaše tijelo će apsorbirati neke otrovne tvari i karcinogene.

17. Pijte vrući čaj ljeti.
Ukoliko su temperature zraka visoke i osjećate veliku vrućinu, da bi se osvježili, potrebno je popiti čaj kako bi narasla temperatura tijela i izjednačila se s vanjskom temperaturom te tako stvorila ugodu. Uz to nećete dehidrirati niti žedniti.



Što ne raditi odmah poslije obroka.

1. Ne pušite
Eksperimenti stručnjaka dokazuju da pušenje cigareta poslije jela može se usporediti s pušenjem 10 cigareta (šanse za rak je veća).

2. Ne jedite voće
Konzumiranje voća odmah nakon obroka će uzrokovati proširenje želuca sa zrakom. Stoga konzumirajte voće 1-2 h nakon obroka ili 1 h prije obroka. Isto tako, ne smiju se konzumirati zajedno i u sličnim vremenskim intervalima, jer se izlučuju različiti enzimi te izlučivanje enzima za hranu i za voće kontriraju jedni drugima te propada i jedna i druga hrana u razgradnji.

3. Ne pijte čaj
Budući da čaj lišća sadrži visok sadržaj kiseline, ona će uzrokovati da sadržaj proteina u hrani koju konzumiramo otvrdne te se tako teško probavi.

4. Nemojte stezati pojas
Stezanje pojasa nakon obroka lako će uzrokovati da se crijeva zapletu i zakrče.

5. Ne tuširajte se
Kupanje će uzrokovati povećanje protoka krvi u tijelo i udove, te se tako količina krvi oko želuca smanjuje. To će oslabiti probavni sustav u našem želucu.

6. Ne hodajte
Ljudi kažu da je nakon obroka hodanje stotinjak koraka dobro i da će živjeti do 99 godina, što je netočno. Hodanje će uzrokovati da probavni sustav prestane biti u stanju apsorbirati vrijednosti iz hrane koju smo unijeli. Jednako djeluje bilo kakvo vježbanje.

7. Nemojte zaspati
Hrana koju unesemo neće biti u mogućnosti da se dobro razgradi, jer se metabolizam znatno uspori kada zaspimo, jer je to stanje odmora za tijelo. Ova navika vodi do želučanih i crijevnih infekcija.

Ako imate koje pitanje, slobodno postavite. :)



Post je objavljen 03.05.2011. u 12:27 sati.