Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

Pseće kulinarstvo

Do ovog se stoljeća na hranjenje pasa nije toliko pazilo. Jeli su sve što smo im dali. Jeli su sve što je nama ostalo. Jeli su sve što je drugim životinjama ostalo. Ubijali su štogod da bi jeli i jeli su ostatke onog što su druge životinje ubile.
Psi nisu najizbirljivija stvorenja, u što su se uvjerili oni koji su vidjeli kako pas, na primjer, pohlepno jede trulu ribu kraj mora.
Nesustavan pristup hranjenju zadržao se generacijama, posebno u doba kada je većina pasa živjela u ruralnim područjima, s pristupom glodavcima u stajama, zečevima u poljima i ostacima u seoskoj kuhinji. Ali gledišta su se promijenila i psi su preuzeli ulogu pratilaca u više urbanim sredinama gdje preživljavanje uz blagodati prirode nije tako jednostavno. U isto vrijeme sve je više rastao interes za uzgojem pasa, a ljudi koji su razvijali i pročišćavali svoje pasmine željeli su da njihovi šampioni imaju najbolju hranu koja se može nabaviti.
Samo za zabavu

"Nema sumnje da najveći dio pseće ljubavi dolazi s hranom", kaže se u knjizi Vera Shawa The Illustrated Book of the Dog, prvi put izdanoj 1879. godine i ponovno izdanoj poslije cijelog jednog stoljeća kao The Classic Encyclopedia of the Dog. "Mi, naravno, ne zagovaramo hranjenje psa samo s mesom... (Ali) mi preporučujemo da se meso daje kao dodatak drugoj hrani."
Knjiga opisuje sastojke i način pripreme psećih obroka, pažljivo i promišljeno miješanje žitarica, kao što su riža i ječam, s povrćem što je kao kupus, brokoli ili repino lišće i, konačno, s različitim vrstama vama dostupnog mesa. "Konj određen za klaonicu često se može vrlo povoljno kupiti" - napominje autor.
Više desetaka godina kasnije, nakon nebrojenih sati istraživanja tisuća fakulteta i proizvođača pseće hrane, Shawova preporuka još uvijek vrijedi: moderna hrana za pse i dalje je kombinacija žitarica i mesnih proizvoda.




Post je objavljen 02.05.2011. u 22:28 sati.