Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Bitke američkog rata za nezavisnost

Bitka kod Freemanovih farmi (Freeman's Farm) – 19. rujna 1777. (nastavak)

Glavni zapovjednik 'kontinentalaca', odnosno Sjeverne armije, general Gates odlučio je, nakon bojnog kontakta s britanskim postrojbama, svoje postrojbe zadržati u sigurnosti utvrda i reduta Bemis Heightsa.

No, general Benedict Arnold nakon upornog inzistiranja uspio ga je uvjeriti i nagovoriti da se zapodjene bitka s britanskim postrojbama na otvorenom (na čistini). Međutim, uvijek oprezan general Gates dopustio je generalu Arnoldu da u bitku povede samo svoje postrojbe, a ostale kontinentalne postrojbe ostavio je na položajima Bemis Heightsa.

Toga dana, nadnevka 19. rujna 1777. godine, glavni zapovjednik britanskih postrojbi general Burgoyne, podijelio je svoje postrojbe u tri napadajne kolone u namjeri da zauzme uzvisine nedaleko Bemis Heightsa. Tako je desno krilo povjerio brigadiru Fraseru koji vodi 24. britansku pješačku pukovniju ojačanu jednom pukovnijom grenadira i brigadnim topništvom (8 topova). Pod zapovjedništvom brigadira Frasera su i ratnici Irokeza, kanadski torije te Breymanovi Jägeri (lovci).

Iza toga desnog krila britanska je glavnina kojom zapovijeda brigadir Hamilton, a pod njegovim zapovjedništvom su britanske 9., 20., 21. i 62. pješačka pukovnija. Pod zapovjednim nadzorom generala Burgoynea ostale su 29., 31. i 53. pješačka pukovnija, a britanska 47. pješačka pukovnija ostala je u pričuvi s borbenom komorom.

Photobucket
shematski prikaz bitke kod Freemanove farme (osobna izrada)

Desno krilo pod zapovjedništvom je njemačkog generala baruna Riedesela, a ustrojeno je od njemačkih plaćenika (Hesse Hanau) koji su ustrojeni u Riedesel, Specht i Rhetz pukovniju, te topnička bitnica Pausch.

Dok su se britanske postrojbe razvijale i gradile složaj za napad kontinentalni general Arnold krenuo im je u susret i uspio ih je iznenaditi. Lijevo krilo Britanaca koje su ustrojili Hessianci odmaklo je daleko od farme oprezno se krećući prema glavnini 'kontinentalaca' obalom rijeke Hudson River, a desno krilo koje je vodio brigadir Fraser zapelo je u šumovitim klancima, tako je brigadir Hamilton ostao sam sa središtem na koje su 'kontinentalci' udarili svom žestinom.

Razvila se teška otvorena bitka, a nakon tri sata bitke nestalo je streljiva. Međutim bitka se nastavila bajunetama te smjenjujući juriš za jurišem 'kontinentalci' su nanijeli teške gubitke britanskim regularima, ali ni oni više nisu imali snage za daljnje forsiranje napada.

Photobucket
trenutak kada bitka doista poprima 'žestoki karier' streljiva više nema i ostaju samo - bajunete!

General Arnold zatražio je od generala Gatesa pojačanja uvjeren da može uništiti britanske postrojbe, no, general Gates glatko ga je odbio, jer nije bio siguran gdje je desno krilo Britanaca. Na kraju bitki su se pridružili i Hessianci pod zapovjedništvom generala baruna Riedesela i zapravo spasili brigadira Hamiltona i njegove postrojbe.

Dolaskom Hessianaca general Arnold prisiljen je na povlačenje natrag u sigurnost reduta na Bemis Heightsu, a brigadir Freser nikada nije stigao sa svojim postrojbama u bitku kod Freemanovih farmi.

Britanci su u ovoj bitki pretrpjeli izuzetno teške gubitke jer su izgubili više od 600 vojnika. Na drugoj strani 'kontinentalci' su pretrpjeli napola manje gubitke, oko 300 vojnika, ali su oni za razliku od Britanaca lako mogli nadomjestiti te gubitke novim regularima koji su pristizali u sve većem broju.

Poradi ovih velikih gubitaka general Burgoyne prisiljen je bio pričekati pojačanja koja će dovesti general sir Clinton, pa će nakon toga krenuti u 'Drugu bitku kod Saratoge', poznatiju kao 'Bitka za Bemis Heights'.


Post je objavljen 01.05.2011. u 18:32 sati.