Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

VRGORAC treći u državi po pomoći iz Državnog proračuna

Jutarnji list objavio je prije nekoliko dana više statistika financijskog i kadrovskog stanja općina i gradova Hrvatske. Među deset općina i gradova koji najviše ovise o Državnom proračunu - Komiža, Imotski i Vrgorac zauzimaju prva tri mjesta. Udio proračuna u prihodu Grada Vrgorca iznosi čak 102.38%, što znači da onoliko koliko sami uprihodujemo država praktički udupla svojom pomoći, i čak i više od toga.

Upućeni dobro znaju da proračun grada Vrgorca većinom ovisi o pomoći države, i nešto manje županije, i da su realni prihodi puno manji od sredstava koje Grad samostalno uprihoduje od poreza. Prevedeno, to znači da kad ne bi bilo pomoći države, proračun Grada Vrgorca bio bi daleko manji nego sad jer naprosto nema dovoljno tvrtki i građana koji uplaćaju porez od čega se dobije najviše novca. Gospodarstvo nam je u katastrofalnoj situaciji, to je valjda jasno svima.

Proračun Vrgorca za ovu godinu iznosi oko 33 milijuna kuna, a od toga iznosa su realni prihodi 12-13 milijuna, a sve ostalo pomoć države i županije. No ta izdašna pomoć države u prošlosti je bila još i veća, ako se sjetimo proračuna iz 2009. godine koji je iznosio 44 milijuna kuna. Silni proračunski novci dali su priliku Vrgorcu da pokrene vlastito gospodarstvo, odnosno da stvori uvjete za stvaranje i održavanje istog, ali Vrgorac ništa od toga nije iskoristio. Najbolji dokaz nesposobnosti vlasti je nepostojeća Gospodarska zona u Ravči, koja se, ni nakon gotovo desetljeća obećavanja, još ne nazire ni u tragovima. Nema naznake da će se tu nešto promijeniti u bliskoj budućnosti.




Post je objavljen 01.05.2011. u 13:32 sati.