Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Nepoznati Beč

Danas je nedjelja pa bih vam mogao priuštiti jedan kratki nedjeljni izlet do Beča, zar ne? wink

Beč mi je vrlo drag grad, i zbog toga što sam u njemu proživio nekoliko zanimljivih godina svog života, ali i zato što je to vrlo ugodan grad koji u mnogočemu liči na Zagreb (pretpostavljam da bi Bečani rekli da Zagreb sliči na Beč, a ne obrnuto, no nek mi bude oprošten moj lokalpatritoizam :op) ... ponekad pomislim šetajući Zagrebom "E, šta bi od nas učinila bečka gradska uprava da kojim slučajem ima jurisdikciju i ovdje ..."

Kad posjetim Beč (ili bilo koji od austrijskih gradova) uvijek me impresionira koliko se njihove gradske uprave brinu za svoje stanovnike ... no, i za svoju povijest, i to onaj dio povijesti koji je najbliži stanovnicima, koji ostaje nakon što se izlistaju sve katedrale, dvorci i ostale svjetski poznate znamenitosti.


Jedna od manje poznatih vila Otta Wagnera, u Hütteldorferstr. 23. Snimio: Peter Bürgmann, preuzeto sa http://www.buergmann.net/penzing/

U samome Beču za povijest grada se ne brinu samo veliki i poznati muzeji, već i mreža lokalnih "kvartovskih" muzeja. Naime, Beč se sastoji od 23 "Bezirka" (gradskih četvrti) i svaka od njih ima svoj lokalni muzej. Listu muzeja možete pogledati OVDJE (kliknite na rimske brojkice na vrhu za pristup svakom pojedinom od njih), u sve je besplatan ulaz i svaki od njih priređuje razne izložbe i druge programe vezane uz kvartovsku povijest i sadašnjost.

No, uz te službene i od grada direktno upravljane izvore, postoje i oni drugi, nezavisni (tipa zagrebačke "Kontraakcije"): na primjer web stranica "Nepoznati Beč" (svaka veza sa imenom mog bloga je sasvim slučajna) koju uređuje dvoje glumaca i dvoje novinara ... a nađu se i pojedinci koji samostalno "obrađuju" pojedine kvartove. Recimo, izvjesni Peter Bürgmann uređuje stranicu posvećeno Penzingu, 14. gradskom Bezirku (u kojem sam stanovao moje posljednje dvije bečke godine) i to čini zaista detaljno - pogledajte recimo OVDJE listu sa fotkama svih 25 mostova preko rječice Wienfluss na području tog Bezirka.


Braunschweigsteg, jedan od mostova preko rječive Wienfluss u 14. Bezirku (preko kojeg sam svojedobno vrlo često prelazio). Snimio: Peter Bürgmann, preuzeto sa http://www.buergmann.net/penzing/

Toliko od mene za današnji izlet do Beča, nastavite ga sami ako želite surfajući po navedenim linkovima! wink


Post je objavljen 01.05.2011. u 09:45 sati.