Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

o noktima

Nokti

Glavna građevna tvar noktiju je keratin, tvar proteinskog porijekla. Dužina i oblik noktiju ovise o obliku kosti jagodice prsta, a jačina noktiju ovisi o njihovom sastavu, dužini i obliku. Boja nokta uvjetovana je krvnim žilicama koje se nalaze ispod njega i ona dosta govori o zdravlju kompletnog organizma. Matriks ili korijen nokta nije vidljiv, a nalazi se ispod kožnog nabora. U matriksu nokta stalno se dijele stanice i tako nokat raste. Svaka ozljeda matriksa ili griženje noktiju može zaustaviti njihov rast.
Nokti su i ogledalo općeg zdravstvenog stanja čovjeka. Njihova glavna uloga je da štite vrhove prstiju od ozljeda. Zbog toga je navika griženja noktiju ne samo ružna nego i vrlo nezdrava. Takvi nokti su skloni infekcijama i razvoju gljivica, pa je ploča nokta nepravilnog i deformiranog oblika.
Kod poremećaja nokta izazvanog nedostatkom nekog od hranjivih sastojaka, unosom deficitarnog sastojka nastupa izlječenje. Treba naglasiti da je većina oštećenja i deformacija noktiju izazvana našim ponašanjem. Doduše, kod nekih genetski uvjetovanih bolesti nokti se uopće ne razviju ili su slabo razvijeni ..

Post je objavljen 30.04.2011. u 18:47 sati.