Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/europska-unija2012

Marketing

ŠTO HRVATSKU ČEKA U EU

Hrvati će poskupljenje najviše osjetiti u plaćanju obrazovanja, rekreacije, kulture, energije i stanovanja.
Osnovne životne potrepštine neće poskupjeti - hrana, bezalkoholna pića, odjeća, obuća i pokućstvo ostat će na sadašnjoj razini cijena. Isto tako nakon ulaska u Uniju zaštita hrvatskih potrošača bit će mnogo bolja nego što je danas. Proizvodi koji dolaze na domaće tržište bit će sigurniji, i više puta kontrolirani, neće biti kopiranih, lažnih, proizvoda koji možda imaju nižu cijenu, ali su i vrlo sumnjive kvalitete. To bi također trebalo utjecati na ukupnu sliku života i zdravstveno stanje nacije.


U proračun EU uplaćivat ćemo godišnje oko 1,6 milijardi eura, no ekstratroškovi, za koje državna uprava dosada nije izdvajala toliko novca, bit će vezani ponajviše uz zaštitu okoliša i zdravlja, jer Unija mnogo pažnje polaže upravo na to.
Hrvatska će morati potrošiti dosta novca i za čuvanje svojih istočnih granica koje će nakon pristupa u članstvo postati vanjske granice EU.

RUŠENJE CIJENE RADA
Iako će hrvatskim radnicima, po projekciji ulaska u EU, postupno biti povećana prosječna plaća, Hrvatska se treba dobro pripremiti za ono što je očekuje u Uniji. Veliki je problem nezaposlenost, koja, da bi došla do bajkovitih 7 posto, koliko je prosjek EU, mora biti riješena konkretnim gospodarskim mjerama i prekvalifikacijom ljudi. Tako bi se eliminirala problematika rada na crno, a ljudi su prisiljeni snalaziti se na svakojake načine zato što ne dobivaju nikakvu financijsku pomoć od države. Hrvatske sindikaliste zabrinjava i mobilnost radne snage, odnosno činjenica da će se hrvatsko tržište rada otvoriti stanovnicima drugih država, koji ruše cijenu rada. Kako članovi "nove" Europe ne uživaju jednaka prava kao pripadnici "stare" Europe, njihova je ekonomska mobilnost ograničena, ali ne između zemalja novih članica. Konkretno, u SSSH se pribojavaju da bi radna snaga iz članica EU Bugarske i Rumunjske mogla negativno utjecati na mjesečne prihode hrvatskih radnika, jer su Bugari i Rumunji spremni obavljati poslove po puno manjoj cijeni.



Post je objavljen 29.04.2011. u 19:26 sati.