Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Pozitiv, negativ, dija...

Kako se danas pojavljuju nove generacije mladih i nadobudnih fotografa koji svoje prve prve fotografske korake rade sa digitalijom, tako najčešće nemaju nikakvih iskustva sa snimanjem na film, te stoga možda nije na odmet spomenuti po čemu se filmovi razlikuju.

Osim po formatu (tj. dimenzijama i načinu pakiranja filma), filmovi se razlikuju i po načinu na koji prikazuju (tj. reproduciraju) snimljenu sliku. Tako postoje negativ filmovi i dijapozitiv filmovi.

Od strane fotografa, tri najčešće korištene vrste filma danas su:

** Crno bijeli negativ filmovi - ono što je u stvarnosti svijetlo, na filmu će biti tamno, i obratno. Izgled crno-bijelog negativa nakon razvijanja filma:


(ilustracija)

** Kolor negativ filmovi - kod kolor negativ filmova slika će biti prikazana slično kao i kod crno bijelih negativ filmova, jedino što će, s obzirom da daju sliku u boji, prikazivati komplementarnu (suprotnu) boju od one koja je u stvarnosti. Izgled kolor negativa nakon razvijanja filma:


(ilustracija)

** Kolor dijapozitiv filmovi - slika na filmu je identična slici u stvarnosti. Izgled dijapozitiv filma nakon razvijanja filma:


(ilustracija)

Bitno je još posebno napomenuti da se svaka od ovih navedenih vrsta filmova razvija na drugačiji način, zbog drugačijeg sastava i broja slojeva fotoosjetljive emulzije, a razvijanje filma u pogrešnim kemikalijama će samo uništi film.

Post je objavljen 19.05.2011. u 00:00 sati.