Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Trešnjevački muzej u nastajanju - pratite njegove prve korake!

Dragi moji, sjećate li se jednog mog posta s kraja 2010. godine naslovljenog "Zapruđe: Priče iz "Srebrnog grada" (kvartovski muzej je otvoren!)" ? U njemu sam vas upozorio na pojavu još jednog u nizu "kvartovskih muzeja" (to je već bio treći u nizu, nakon Središća i Travnog!) koje je pokrenula udruga mladih muzeologa i povjesničara umjetnosti pod imenom "Kontraakcija" ... a osim što sam bio oduševljen idejom koja se u velikoj mjeri poklapa sa mojim viđenjem želje (pa i potrebe!) da se građane malo potakne na upoznavanje svog vlastitog kvarta i grada i na aktivniji suživot u svojoj lokalnoj zajednici, u tom trenutku sam osjetio želju da i ja dam svoj doprinos u nekoj od slijedećih kvartovskih akcija tog tipa.

I, došlo je vrijeme i za taj korak!

Naime, udruga "Kontraakcija" već neko vrijeme priprema svoj prvi iskorak iz istraživanja novozagrebačkih kvartova prema starijem dijelu grada i za svoj prvi projekat na tom području odabrala je sjeveroistočni dio Trešnjevke ugrubo omeđen željezničkom prugom sa sjevera i istoka, potokom Črnomercem na zapadu te Ozaljskom/Vukovarskom na jugu. U usporedbi sa prijašnjim predjelima ovaj dio predstavlja značajan pomak - nakon kvartova o kojima nema puno arhivskih zapisa i spoznaja, ali ima puno živih uspomena kod stanara i kvartovskih graditelja sad se ulazi u kvart o kojemu se puno više (ali ne i dovoljno!) može saznati u arhivima, ali je sve manje uspomena kod lokalnih stanovnika, što zbog činjenice da su korijeni Trešnjevke zakopani puno "dublje", u početke 20. stoljeća, što zbog činjenice da je posljednjih desetljeća stanovništvo doživjelo velike promjene rušenjem starih kućica i izgradnjom novih zgrada i doseljavanjem novih stanara.

No, kako bilo da bilo, pokretači te akcije hrabro su zakoračili na taj novi teren i pokrenuli niz aktivnosti (vidi OVDJE program prve faze!) koje će tokom svibnja obilježiti početak ostvarivanja zamisli o formiranju muzeja sjeveroistočnog dijela Trešnjevke. Naravno, riječ "muzej" shvatite vrlo široko - iako će tu biti i klasičnih "muzejskih" događanja, izložbi, tribina, predavanja, bit će tu još više i drugih aktivnosti, od umjetničkih akcija preko vođenih šetnji do performansa. A podršku cijeloj akciji daje poznati CeKaTe, Centar za kulturu Trešnjevka, u čijim će se prostorima odvijati dio aktivnosti, a pomoći će udruzi i na brojne druge načine.


Stare željezničarske kuće iz drugog dijela 19. stoljeća na južnom dijelu zapadnog kolodvora, gornjoj granici Trešnjevke. Snimio: Vanja


Ostaci gradske Bubare s početka 20. stoljeća u Adžijinoj ulici. Snimio: Vanja


Jedna od najstarijih zgrada Gradskog vodovoda iza Doma sportova. Snimio: Vanja


Ostaci Samoborčekovih tračnica na Klanječkoj ulici. Snimio: Vanja


Stara ulična lampa u naselju Pongračevo pored Selske ceste iz 30-tih godina 20. stoljeća. Snimio: Vanja


Oznaka graditelja na kući u Ožegovićevoj ulici, vjerojatno datira iz 30-tih godina 20-tog stoljeća. Snimio: Vanja

A moj doprinos prvim koracima muzeja kvarta u kojem je živjela moja baka i rođena moja mama (Nova Cesta) i u kojem s prekidima radim već 16 godina bit će dvije vođene šetnje predjelima kojima sam prošao mnogo puta tokom kojih ću vama koji ih možda ne poznajete tako dobro i želite bolje upoznati pokazati zanimljive detaljiće iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kvarta koje sami možda ne bi uspjeli pronaći.

07.05.2011. u 11h iz parka ispred starog (najstarijeg!) Samoborskog kolodvora polazi vođena šetnja tragom željeznica koje su obilježile život sjevernog dijela Trešnjevke. Trajanje šetnje će biti otprilike sat i pol.

28.05.2011. , u sklopu manifestacije "ZGrabi dan", u 12:30h ispred CeKaTe-a iz Parka Stara Trešnjevka polazi nešto duža šetnja rubom sjeveroistočnog dijela Trešnjevke koja će vam isto tako pokušati otkriti pokoju manje poznatu crticu iz Trešnjevačkog života. Trajanje šetnje će biti 2-2,5 sata.

Svi vi koji ste zainteresirani za ovakve šetnje ste dobro došli!


Ulični telefonski šaht iz doba NDH, Nova cesta. Snimio: Vanja


Oznaka (žuti "iks") da je kuća pogodna za stanovanje nakon velike poplave 1964. godine, Ožegovićeva ulica. Snimio: Vanja


Južni zid Zapadnog kolodvora prekriven muralima pred koju godinu - umjetnička intervencija koja će sigurno nestati kroz nekoliko godina, bilo rušenjem, bilo daljnjim bojanjem. Snimio: Vanja

Post je objavljen 29.04.2011. u 11:58 sati.