Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dozvola za snimanje HŽ

Iako na domaćim kolodvorima i prugama nigdje ne postoje istaknuti znakovi zabrane snimnja, i svi su de facto javno dostupne površine, za snimanje vlakova i svega ostaloga na kolodvorima i prugama HŽ-a (Hrvatskih željeznica) nije na odmet ishoditi dozvolu za snimanje.

Ono što na toj dozvoli piše jest da se dozvoljava snimanje na kolodvorima i prugama, dok je u depoima i radionicama snimanja zabranjeno. No, kolodvori i peroni su i inače javno dostupni, dok u depoe i radionice smiju samo zaposlenici, a pristup nezaposlenim ososbama je ionako zabranjen, tako da taj papir u svari više služi kao sredstvo odvraćanja nadobudnih RVR*-ovaca (kojima su uobičajeno sumnjivi svi sa fotaparatima u rukama), nego što predstavlja pravu dozvolu bez koje bi bilo uopće zabranjeno ući i/ili unijeti bilo kakvu foto ili video opremu na područje ili u objekt pod upravom HŽ-a.

Dobivanje dozvole je više-manje formalnost. Da bi se dobila dozvola (koja vrijedi do kraja tekuće kalendarske godine), potrebno je samo poslati e-mail HŽ-ovoj službi za odnose s javnošću u stilu "ja sam Pero Perić i volim snimat vlakove, i u većini slučajeva dozvola stiže u roku nekoliko dana e-mailom (PDF datoteka koju je potrebno isprintati).

---------
* redarstvo, vatrogastvo i rasadnik


Post je objavljen 26.05.2011. u 12:00 sati.