Dizanje oko 7, lagani doručak, brijanje... Odijelce, fina makina, pravac - destilerija. Dobar dan šefe, dobar dan, kako smo, evo ide, što je danas po rasporedu? „Pa prema rasporedu,“ reći će tajnica, „trebate isprobati stotinjak viskija, devedeseto godište, e ne bi li možda neki od njih, nedajbože, pokazao koji znak kvarenja. Ili nešto nelogično, krivo, drukčije.“ Nakon testiranja, sjesti, staviti na papir svoja razmišljanja i fino doma.
Budite se iz sna i pokušavate shvatiti je li moguće da postoji takav posao. E pa postoji. Zove se Master blender, ali nije tako jednostavan kao u priči iz uvoda...
ROBERT HICKS, MASTER BLENDER BALLANTINE'SA
Na primjer, u jednom od najpopularnijih viskija na svijetu, Ballantine's Finestu zajedno sazrijeva 50 različitih viskija, a uloga Master Blendera je da sačuva jedinstven okus i kvalitetu po kojoj je ovo piće prepoznatljivo. Tijekom 90 godina postojanja tog brenda, samo je troje ljudi imalo čast raditi kao Master Blender. Dakle, nije lako dobiti posao... Ballantine'sov Master blender Robert Hicks može testirati kvalitetu viskija iz 15 bačava u minuti. U svega par sekundi koje posveti svakoj bačvi on određuje je li viski ispunio njegova očekivanja. Hicks u memoriji ima pohranjeno više od četiri tisuće aroma viskija.
S obzirom da osjetilo okusa poznaje tek četiri bazna okusa, odnosno slatkoću, slanost, kiselost i gorčinu, Master blenderi se pri testiranju koriste osjetilom njuha. A usto, svatko tko bi probao 400 uzoraka viskija u pola sata - bio bi mrtav pijan, pa se viski kuša tek ako je to nužno. Master Blender uključen je u sve četiri faze proizvodnje, od odabira ječma, provjere kvalitete vode, destiliranja u kotlovima do procesa sazrijevanja. Iz tjedna u tjedan on treba pogoditi točnu notu i kvalitetu Ballantine's Finesta, koja mora ostati nepromijenjena. Kao što operni pjevači štite svoj glas, tako i Master Blenderi moraju štedjeti svoj nos od zagađenja. Cigarete su zabranjene, kao i aftershave te parfumirani sapuni, curry i češnjak.
COLIN SCOTT, MASTER BLENDER CHIVAS REGALA
Colin Scott sa Chivas Brothersom je više od 30 godina, a stvorio je i Chivas Regal 18 Year Old ‘Gold Signature’. „Najveći izazov za master blendera je spojiti lepezu kvalitetnih single maltova u cjelinu kako bi formirali idealnu blagu mješavinu.”
Posao master blendera je kreativan, umjetnički i tehnički, sve u isto vrijeme. On mora biti sposoban korištenjem svojih čula mirisa i okusa svakodnevno iskusiti i upamtiti, ocijeniti i prepoznati viskije i razumjeti kako međusobno djeluju. Scott poznaje sve karakteristike svakog viskija – kako stari i kakav će mu karakter biti za 12, 18 ili čak 40 godina ovisno o tipu bačve.
Na pitanje kako mu funkcionira jetra, Scott odgovara: “Savršeno. Master Blender se više oslanja na miris, iako se svaki viski mora probati. Tajna je u tome da se viski razblaži s vodom. Kad testiramo neki viski, pijemo otopinu koja sadrži točno dvadeset posto alkohola.”
Smatrate li da imate najbolji posao na svijetu?
“I djed i otac su se bavili tim poslom. To uistinu prekrasan ali težak posao, da se razumijemo. Ništa u našoj destileriji i laboratoriju nije prepušteno slučaju, pušenje je zabranjeno isto kao i upotreba after-shaveova.”
Postoje li prijelazni rokovi u svijetu Blendera?
“Da. Ali nisu ni izbliza bogati kao, primjerice, Beckhamov.”
Na internetu smo pronašli podatak da je Colin Scott osigurao svoj nos na - milijun dolara, ali nam se na to pitanje samo nasmiješio. Na kraju smo ga upitali rade li Škoti još nešto u životu osim što proizvode Whisky i igraju nogomet i curling?
"Pa, igraju golf, sviraju gajde i idu u ribičiju (smijeh)… Naravno, uvijek je s njima i boca Chivasa! Živjeli!"
Nas je zasvrbio nos pa idemo zaviriti u regal i potražiti Balić ili Chivas. A vi?
Post je objavljen 26.04.2011. u 14:22 sati.